Adıyaman Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, 2015 yılında mevsimlik tarım işçilerinin ücret ve koşulları hakkında açıklamada bulundu.
Gürbüz, geçen yıl 36.5 TL olan yevmiye ücretlerinin Temmuz ayının 15’ine kadar 40.5 TL, Temmuz ayının 15’inden itibaren ise 43.5 TL olacağını kaydetti.
Mehmet Gürbüz, Adıyaman’da geçen yıl ortalama 60 bin kişinin mevsimlik tarım işçisi olarak başka illere çalışmaya gittiğini belirterek, 497 kişinin aracılık yaptığını söyledi.
Bu sayıdan işi bırakanların olduğunu ifade eden Mehmet Gürbüz, “2015 yılı için mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartları ve ücretlerinin belirlenmesi için Adıyaman Valiliğinde yapılan toplantıda günlük 50 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin brütü üzerinden günlük yevmiye belirlendi. Malatya’da ki komisyonda ise bu ay yevmiye 40.5 TL, Temmuz ayının 15’inden itibaren 43.5 TL olarak belirlendi” dedi.
Adıyaman’dan mevsimlik tarım işçileri Haziran ayı itibariyle Malatya’ya kaysıya, sırasıyla Giresun’a fındığa, Niğde’ye patatese, Malatya, Isparta, Amasya, Antalya’ya elmaya, Osmaniye’ye yer fıstığına gidiyor.
Kış aylarında ise Antalya bölgesinde seralarda çalışmaya gidiyor.