Adıyaman Üniversitesinin temizlik işleriyle ilgili ihaleyi alan firma ile üniversite arasında tartışmalar sürüyor.
Adıyaman Üniversitesi’nin temizlik işlerini yürüten firmanın değişmesinin ardından yaşanan işçi giriş ve çıkış sorunu devam ediyor. Adıyaman Üniversitesi’nin yaklaşık 2 ay önce 95 kişinin çalıştırıldığı temizlik işlerini ihale etmesinin ardından ihaleyi alan firma ile arasında eski işçilerin çalıştırılıp çalıştırılmayacağı anlaşmazlığı yaşandı.
İhaleyi alan firma 95 eski işçinin işine son vererek yerine yenisini almak istedi. Üniversite yönetimi ise mevcut işçilerle devam edilmesini istedi. Firma ve üniversite yönetimi arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı.
Adıyaman Üniversitesi temizlik ihalesini alan Arıtem firma yetkilileri kimseyi işinden etmek istemediklerini ancak mevcut işçilerin kıdem tazminatının çok yüksek olduğunu ve bunu ödeyemeyeceğini dile getirdiler.
Firma yetkilileri, 95 kişinin kıdem tazminatları toplamının en az 1.230.437,15 TL olduğunu, bu kişileri çalıştırmaları halinde ihbar ve kıdem tazminatlarının firmanın sorumluluğuna geçeceğini iddia ettiler.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ İDDİALARI YALANLADI
Firma yetkililerinin bu açıklamaların ardından Adıyaman Üniversitesi Genel Sekreteri V. Doç. Dr. Mehmet Kaygusuzoğlu, iddialara cevap verdi.
Mehmet Kaygusuzoğlu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Bilindiği üzere, geçtiğimiz günlerde Üniversitemiz temizlik ihalesi yapılmış ve Arıtem firması ihaleyi almıştı. Sonraki süreçte Üniversitemizde mevcut çalışan 95 işçinin işten çıkarılarak yerine firma tarafından yeni işçilerin alınacağı gündeme gelmişti.
Bunun üzerine işçilerimizin mağdur olmaması hassasiyetimizin gereği olarak firma ile görüşmeler başlatılmış ve mevcut çalışan işçilerimizin mağdur olmaması için çözüm yolları aranmıştır.
Girişimler sürerken basında yer alan ve firmanın açıklamasına dayanan ‘Biz Kimseyi Ekmeğinden Etmek İstemiyoruz’ başlıklı habere göre, firma yetkilileri ‘Adıyaman Üniversitesi yetkilileri tarafından eski temizlik işinde çalışan 95 işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödediği takdirde firmamız eski işçilerle çalışmaya devam edecektir’ ifadelerini beyan etmişlerdir.
Üniversitemizde çalışan temizlik personellerin işten çıkarılmaları halinde yasal olarak kendilerine ödenmesi gereken kıdem tazminatı 11.9.2014 tarih ve 29116 sayılı resmi gazetenin mükerrer sayısında yayınlanan 6552 sayılı torba kanunun 8. Maddesinde,:Madde 8 - 4857 sayılı Kanunun 112 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. ‘4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatları;
a) Alt işverenlerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışmış olanların bu şekilde çalışmış oldukları sürelere ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunur. Bunlardan son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanların kıdem tazminatları ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından işçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir.’ hükmü yer almaktadır.
Buna göre kıdem tazminatı ödeme sorumluluğu Üniversitemize yüklenmiştir. Taşeron firmanın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kanun hükmü bu kadar açık iken, bir kamu kurumu olan üniversitemizin yasa ile verilen bir emri yerine getirmemesi düşünülemez. İlgili müteahhit firmanın yasada açıkça yer alan bu hükümle ilgili olarak üniversitemizden bir güvence veya taahhüt istenmesinin nedeni anlaşılır değildir.
İlgili firma yetkililerince yapılan açıklama kapsamında eski işçilerin kıdem tazminatları üniversitemiz tarafından karşılanacaktır. Firmadan beklentimiz, mevcut temizlik işçilerimizin daha fazla mağdur edilmeden bir an önce işe başlatılmalarıdır.”