Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB), kendi bünyesinde açtığı meslek lisesini Milli Eğitim Bakanlığı’ndan devir alarak yerinde ve nitelikli eğitim modelini hayata geçirecek.
2007 yılında kendi imkanları ile yaptığı meslek lisesini Milli Eğitim Bakanlığı’na devir ederek Türkiye’de bir ilke imza atan Antalya Organize Sanayi Bölgesi, söz konusu okulu Bakanlıktan geri almaya hazırlanıyor. Okulda uygulanacak yerinde-nitelikli eğitim modeliyle bölge sanayicisinin kalifiye eleman ihtiyacına katkı sağlamayı hedefleyen Antalya OSB Yönetimi, gelecek kaygısı taşıyan gençlerin iş ve meslek sorununa da kalıcı bir çözüm getirmiş olacak.
İŞ VE MESLEK SAHİBİ BİREYLER YETİŞECEK
Antalya OSB Yönetim Kurulu, Vali Muammer Türker’in başkanlığındaki Müteşebbis Heyet tarafından alınan karar neticesinde Antalya Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni bölge sanayicisinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenleyip özel bir kuruluşa devir edecek. Okulda verilen eğitimin kalitesini artırıp kalifiye ara eleman yetiştirmeyi hedefleyen bölge yönetimi, iş ve meslek sahibi olmuş bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
MEVCUT SİSTEM İHTİYACI KARŞILAMIYOR
Mevcut eğitim sisteminin sanayicinin isteklerini karşılamadığına dikkat çeken Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Bölge Müdürlüğümüz içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin en çok eleştirdiği konu, eğitim sistemimizin işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikleri, öğrencilere kazandıramadığı yönündedir. Okullarda teorik eğitime ağırlık verildiği, uygulamalı eğitimin verilmediği ya da gerekli nitelikte olmadığı, işe yeni başlayan mezunların işletmede en az 6 ay uygulamalı eğitim gördüğü ve bu durumun işletmeye ek bir maliyet ve zaman kaybı yarattığı dile getirilmektedir” dedi.
ARA ELEMANA İHTİYAÇ VAR
Meslek liselerinden mezun olan gençlerin yeterli bilgi ve beceriyi edinmeden üniversitelere yönlendiğini ve bu nedenle üniversite mezunu işsiz sayısının her geçen artığına dikkat çeken Bahar, “Meslek liselerinden mezun olan gençlerimizin iş hayatına atılmak yerine üniversiteleri tercih etmesi, sanayi bölgelerindeki ara eleman ihtiyacını büyük ölçüde artırdı. Biz tüm gençlerimizin elbette üniversite mezunu olmasını, akademik seviyede bilgi birikimine sahip olmalarını istiyoruz ancak istihdam kısmında önemli eksiklerimiz var. Şu an maalesef işsiz üniversite mezunları ile dolu bir ülke haline geldik. Bu durum beraberinde ara eleman açığı yaratıyor. Bizim nitelikli meslek lisesi mezunu elemana ihtiyacımız var. Bizim ara elemana ihtiyacımız var. Bu yapıyı kırmak ve hem sanayicimize hem de gençlerimize katkı sağlamak için bu tür bir girişimde bulunduk” şeklinde konuştu.
ÖRNEK MODELLER İNCELENDİ
Sistemin Türkiye’deki diğer OSB’lerde uygulandığını ve çok daha olumlu sonuçlar alındığını belirten Bahar, “Türkiye’de bu modelin çeşitli örnekleri mevcut. Bu örnekleri incelediğimizde sistemin son derece başarılı ilerlediğini en azından mevcut durumdan daha iyi olduğunu görüyoruz. Okulu özel sektöre devrederken çocuklarımızın bölgemizde staj görüyor olmasını bir şart olarak masaya koyacağız. Okulumuzda eğitim gören tüm öğrencilerin fabrikalarımızda staj görmesini sağlayacağız. Mezun olduktan sonra da istihdamını gerçekleştireceğiz. Bu sayede Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ne nitelikli eleman kazandırma konusunda bir fark daha yaratmış olacağız” ifadelerini kullandı.
AİLEDEN İŞLETMEYE ENTEGRASYON
Söz konusu dönüşümün 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde gerçekleşeceğini vurgulayan Bahar, “Gençlerimiz okula kayıt edilirken aileleri ile görüşülmesi gerekiyor. Bu çocuklar klasik, kalıplaşmış modeller ile eğitiliyor. Biz ailelere ve çocuğa soracağız; eksiksiz bir eğitim alarak iş ve meslek sahibi mi olmak istiyor, üniversiteye mi gitmek istiyor? Öğretmenlerimizi buradaki iş kolları kapsamında yönlendirerek çocukların tam anlamıyla yetişmesi konusunda girişimlerimiz olacak. Sistemin 3’üncü ayağında da staj ve istihdam konusunda çocuklara aracılık edeceğiz. Aileden işletmeye kadar her adımı tam bir entegrasyonla yönetmek istiyoruz” diye konuştu.