EXPO 2016 Antalya’nın web sitesi, www.expo2016.org.tr son bir ayda Dünya’nın 105 ülkesinden ziyaret edildi. EXPO 2016 Antalya Botanik Fuarı ile ilgili yapılan tüm çalışmalara yer verilen sitede 8 dilde yayın yapılıyor.
Türkiye’nin ilk Exposu EXPO 2016 Antalya’nın internet sitesi yenilenerek Dünya’nın birçok ülkesinden ziyaret edilen bir portal niteliğine kavuştu. EXPO 2016 Teknoloji Direktörlüğü’nün yaptığı incelemede, web sitesine Türkiye’den sonra en fazla ziyaretçinin Rusya, Almanya, ABD ve İtalya’dan olduğu açıklandı. İtalya’dan yapılan ziyaretlerde Milano 2015 Exposu’nda gerçekleşen tanıtımların etkili olduğu belirtildi. EXPO 2016 Antalya internet sitesi; Brunei, Macau, Peru, Costa Rica, İzlanda, Gana, Jamaika ve Bahama adaları gibi uzak ülkelerden de takip edilmeye başlandı.
8 DİLDE YAYIN ZİYARETİ ARTIRDI
Türkçe, İngilizce, Arapça ve Çince yayın yapan web sitesi, Rusça, Fransızca, Almanca ve İspanyolca dâhil 8 dilde yayın yapıyor. Sitenin 8 dilde yayına başlamasıyla ziyaret eden ülke sayısında da ciddi bir artış yaşandığı belirtildi. Tüm yabancı dillerde özellikle son düzeltme (proof reading) kısmında EXPO gönüllülerinden destek alındığı ve düzeltmelere katkı koyacak yeni gönüllüler arandığı da ifade edildi. Antalya’da yaşayan çok sayıda Rus vatandaşın oluşturduğu Rus Kültür Derneği’nin de sitenin Rusça bölümüne büyük katkısı olduğu ifade edildi.
Ayrıca EXPO 2016’ya bonsai bahçesi kuracak olan Japonya’dan web sitesine yoğun takip yaşanmasının ardından Japonca ve Korece’nin de önümüzdeki tarihlerde hizmete gireceği açıklandı. www.expo2016.org.tr Sitesi bu iki dilin de eklenmesiyle 10 ayrı dilde hizmet vermeye hazırlanıyor.
MOBİL TAKİP
Arama motoru sonuçlarına göre arama yapanların yüzde 91’inin web sitesini “expo2016” ismiyle aratmaları nedeniyle web sitesinin adresi “www.expo2016.org.tr” olarak değiştirildi. EXPO 2016 Teknoloji Direktörlüğü, “www.expo2016antalya.org.tr” uzantılı adresin de geçerliliğini koruduğunu belirtti.
Siteye tıklayan her 4 ziyaretçiden 3’ünün yeni ziyaretçi olduğu kaydedilen açıklamada, ziyaretçilerin yüzde 50’sinden fazlasının en az 6 sayfa okuduğu ve Antalya tanıtımı ile ilgili bölümlerin büyük ilgi gördüğü de vurgulandı.
Ziyaretçilerinin yüzde 32’sinin mobil ve tablet kullanarak siteye girdiği, yüzde 58’inin ise masaüstü bilgisayarlardan ziyaret ettiği bildirildi. Site ara yüzünde mobil uygulamalara ağırlık verilerek bilgiye kolay erişim sağlanacak.
ETKİNLİKLERE YOĞUN İLGİ
En çok tıklanan haberler arasında EXPO 2016 Antalya’nın teması olan “Çiçek ve Çocuk” konulu fotoğraf yarışmasının haberinin ilk sırada olduğu, bu haberi yine Antalya’nın en gözde tarihi mekânlarından biri olan Kaleiçi’nde gerçekleşen Çiçek Açan Şehirler Yarışması ve Gürcistan’ın EXPO’ya katılacağının duyurulduğu haberin takip ettiği açıklandı.