Mantarın başkenti olan Antalya’nın Korkuteli ilçesinde mantar üreticisi kompostan kaynaklanan yeşil küf hastalığı sonucu mantar üretemez hale geldi.
Kültür mantarı yetiştiriciliği sektöründe yaşanan sorunlar hakkında bilgi veren Tüccar Bülent Kaya, mantarcılığın son zamanlarda düşüşe geçtiğini belirterek, özellikle yaz döneminde ekim yapılmadığından ve komposttan kaynaklanan yeşil küf nedeniyle üreticilerin zora düştüğünü söyledi. Mantarın çok hassas bir ürün olduğunu belirten Kaya, tüm ürünler gibi mantarın da sigorta kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
Tesise hastalık girdiği zaman tüm ürünlerin çöpe gittiğini söyleyen Bülent Kaya, "Mantarcılığın ana üretim girdilerinde kompostta en ufak bir sıkıntı olması, tüm emekleri boşa çıkartıyor. Kompost üretiminin özensiz yapılması yeşil küf, mürekkep mantarı, kırmızı örümcek, yaş kabarcık, kuru kabarcık gibi hastalıklara neden oluyor. Telafisi olmayan bu hastalıklar görüldüğü zaman da hem kompost, hem de mantarlar çöpe gidiyor" dedi. Kompost üretim tesislerinin mantar fiyatlarını kendilerine göre şekillendirdiğini söyleyen Kaya, "Fiyatların küçük üreticiyi zarar ettirecek seviyeye çekilmesi, yetiştiricileri bitirme noktasına getiren bir başka konu. Pazar, bu büyük üreticilerin elinde olduğu için fiyatları istedikleri gibi oynayabiliyorlar. Kompostun birim fiyatı 27 kuruş iken mantarın fiyatı 3 TL civarındaydı. Şimdi ise kompost 40 kuruş, mantar 3 TL civarında. Hem kar oranı hem de kompost kalitesi düştü. Hem de hastalıklarla baş başa kaldık. Bu sektöre bir an önce el atılıp sektör yeniden ayağa kaldırılmazsa kalan az sayıda ki üreticide iflas bayrağını çekecek" diye konuştu.