TBMM’nin 26. başkanını belirlemek için yapılan dördüncü tur oylama işlemi sonucunda 258 oy alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM’nin yeni başkanı seçildi.
TBMM’nin 26. başkanını seçmek için Genel Kurul, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Dün yapılan ilk iki turdan sonuç çıkmamasının ardından bugün gerçekleştirilen üçüncü turda da sonuç çıkmadı. Ardından dördüncü tura geçildi.
Üçüncü turda en çok oyu alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yarıştığı Meclis Başkanlığı seçimlerinin dördüncü en çok oyu alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz yeni TBMM Başkanı seçildi. En çok oy alan iki adayın yarıştığı dördüncü turda 547 milletvekili oy kullandı. Dördüncü tur sonuçlarına göre, İsmet Yılmaz 258, Deniz Baykal 182 oy aldı. 29 oy boş kullanıldı, 78 oy ise geçersiz sayıldı. TBMM 26. Başkanını seçmesi üzerine Aydınlı parti başkanları da meclis başkanlığı seçimlerini değerlendirdi. Durumdan memnun olan AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, MHP’ye teşekkür etti. MHP İl Başkanı Cem Akbudak partisinin duruşunu gösterdiğini ifade ederken CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı da, MHP’nin AK Parti’ye dayanaklık yapmaya devam ettiğini öne sürdü.
“MHP AK PARTİYE DAYANAK OLMAYA DEVAM EDİYOR”
Meclis iradesine saygılı olduklarını fakat MHP’nin yine yapacağını yaptığını belirten CHP İl Başkanı Hikmet Saatçı, “MHP’nin AK Parti’ye 4 yıldır yaptığı dayanaklık devam etmektedir. Halkımız AK Parti’ye vermediği oyu MHP’ye verdi fakat MHP halkın verdiği oyları tekrar AK Parti’ye iade etti. Bu AK Parti ve MHP koalisyonunun olacağı yönünde bir işaret olduğunu gösteriyor ama koalisyon seçimi için kesin bir tavır olmayabilir. Ama şimdilik görünen köy klavuz istemez gibi. Devlet Bahçeli AK Parti’ye dayanak olmaya devam ediyor” dedi
“HİÇ KİMSE MHP’Yİ SUÇLAMASIN”
MHP’nin TBMM Başkanlığı seçimlerinde duruşunu sergilediğini ifade eden MHP İl Başkanı Cem Akbudak, “Bizde sadece iki fire var. Bu anlamda MHP menşeli hareket ederek ilkelerinden vazgeçmemiş ve duruşunu göstermiştir. Biz rövanşizm yapmak için Baykal’a oy verelim gibi söylemin içine girmemiştir. MHP ilk başından beri ilkeli duruşunu gösterdi. Yeni TBMM Başkanımız milletimize hayırlı olsun. Ne kadar CHP’li dostlarımız bizimle sitemkar konuşsa da onlarda da fire var ve kendi adaylarını da tam anlamıyla desteklemediler. Bizim için ne AK Parti ne de CHP oldu. Kendi adayımız ile çıktık ve mücadele ettik. Biz destek için kimseyle pazarlık yapmayız. Siyaset sayısal üstünlük kadar ilkeli duruşla yönetilir. Hiç kimse MHP’yi suçlamasın” diye konuştu.
MHP’YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
İstikrar için AK Partiye ihtiyaç olduğunu ve yeni TBMM Başkanı’nın hayırlara vesile olmasını dileyen AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, “Milletin anahtarı ve çözüm AK Parti’de. Bu görüş TBMM Başkanlığı seçiminde yine ortaya çıktı. Meclis başkanlığı seçiminde dahi bir araya gelemeyen muhalefet koalisyonla bir araya gelip bu ülkeyi nasıl yöneteceğini ve bu ülkeyi ne hale getireceğini çok merak ediyoruz. İnşallah vatandaşımız da bunu görmüştür. Biz istikrarın sürmesi ve ülkenin umudu AK Parti’de derken bazı tecrübelerimize dayanarak bu ifadeleri kullanmıştık. Milletin ve meclisin önünü açarak Türkiye’nin en büyük partisinin adayının meclis başkanı seçilmesinde MHP’ye teşekkür ediyor ve bu konuda takdir ediyoruz. MHP grubu Türkiye’de siyasi bir tıkanıklık yaşanmaması için bir basiret örneği göstermiş ve millet adına bir krizi ortadan kaldırmıştır” ifadelerine yer verdi.
“AK PARTİ OLARAK ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ”
Meclis başkanlığı ve koalisyon görüşmelerinin farklı yürütüldüğünü ifade eden Özmen, “Meclis başkanlığı ve koalisyon görüşmeleri ayrı bir adımdır. Yaklaşık 10-15 gündür koalisyon konusunda kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Biz Türkiye’yi bir gün bile olsun hükümetsiz bırakmamak ve sıkıntıya sokmamak için AK Parti olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”