Aydın’da SİT Alanı ilan edilip Anıtlar Kurulu tarafından tescillenen bölgelerde yaşanan sıkıntılar gerek bina sahiplerini gerekse mahalle sakinlerini çileden çıkarıyor. Kendi arsasına inşaat yapmak isteyenler ve çevre sakinleri Anıtlar Kurulu’nun aylarca keyfinin yerine gelip işlemlerin tamamlanmasını beklerken oluşan tehlikeli durum hem vatandaşlar hem de çocuklar için tehlike oluşturuyor.
Dünyada pek çok medeniyete beşiklik etmiş Aydın’ın eski mahallelerinden Mesudiye Mahallesi’nin Muhtarı Cemal Zingal, gerek SİT alanı uygulaması gerekse Anıtlar Kurulu’nun prosedürlerine isyan etti. Kurulun 1945’li yıllardan sonra yapılan binalara bile tescilleyerek hem şehrin gelişmesine engel olduğunu hem de mahallede yaşayanlara adeta sıkıntı verdiğini belirterek, “Kurul gördüğü her binayı tescillemiş. Eski binası olan baksa bir dert bakmasa bir dert yaşıyor. Herkesin ağzında ‘Çivi Çakamazsın’ sözü dolaşıyor. Bina bakılmayınca da çürüyüp gidiyor. Garip bir uygulama nedeniyle eski evler yıkılmayı bekliyor. Yetkililer ne yapıyor ne de yaptırıyor” diyerek eski binaların haline çözüm bulunmasını istedi.
“İNŞAAT İÇİN KAZILAN BİR ÇUKUR 6 AY BEKLETİLİYOR”
Mahallede inşaat yapmanın da hem inşaatı yapanlar hem de mahalle sakinleri için adeta işkenceye dönüştüğünü belirten Muhtar Cemal Zingal, “İnşaat için açılan bir çukurdaki inceleme neredeyse 6 ay sürüyor. Anıtlar Kurulu’nun karar vermesi ise yılları buluyor. Mahallede bu tür bina ve arsalar yüzünden pislik yuvası haline geldi. Yetkililer ne olur bizleri bu eziyetten kurtarsın. Bir arsaya inşaatın yapılıp yapılamayacağının kararı aylarca sürer mi? Tarihe saygı gösterilmeli ama insanlar da en az tarih kadar saygıya layıktır” diyerek Anıtlar Kurulu’nun uygulamalarına isyan etti.