Türkiye Fizyoterapistler Derneği Aydın İl Temsilciliği, mesleki eğitimdeki kalitenin düştüğü gerekçesiyle YÖK’ün uygulamalarına tepki gösterdi.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Aydın İl Temsilciliği, Dünya Fizyoterapistler Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Etkinlikte sorunları ve mesleki eğitimde yaşanan sıkıntılarını ele aldı.
Etkinliğin sonunda Türkiye Fizyoterapistler Derneği Aydın İl Temsilciliği’nden yapılan açıklamada; “Fizyoterapistlik mesleği ‘YÖK’ tarafından açıklanan uzaktan lisans tamamlama eğitimi listesindeki birkaç meslekten bir tanesidir. Farklı alanlarda 2 yıl ön lisans almış kişilere uzak eğitim yolu ile fizyoterapist olma hakkı tanımıştır. Fizyoterapistler sağlık alanında hastalarıyla bire bir en çok vakit geçiren ve daha çok elle yapılan tedavi yöntemlerini kullanan meslek grubudur. Bu durum sadece ülkemizde değil dünyada da bu şekildedir. Bu nedenle Fizyoterapistlik uzaktan eğitimle değil yoğun pratik eğitime dayalı bir eğitimle edinilmelidir. Uygulamalı eğitim olmadan hele ki örgün olmayan uzaktan eğitimle bu mesleğin gerekliliklerini yerine getirmek imkansızdır. Fizyoterapi eğitiminde teorik ve pratik derslerle süren yoğun müfredatın sağlıklı hale gelmesi için eğitim yılının arttırılarak 5 yıla çıkarılması ile ilgili çalışmalar yapılırken, YÖK bunun tam aksine eğitim kalitesini düşürecek uygulamaları gündeme getirmektedir. Yüksekokul ve fakültelerin sayılarını kontrolsüz biçimde ve hızla arttırmaktadır. Okul kontenjanlarının artımında olduğu gibi bu uygulamada da ilgili üniversite bölümlerinden ve Türkiye Fizyoterapistler Derneğinden görüş almadan hiçbir bilimsel temele dayandırmadan ortaya koymuşlardır. Kısa vadede Türkiye’nin fizyoterapist ihtiyacını karşılayacak bir çözüm gibi görseler de uzun vadede hizmet kalitesini düşürmekte gelecek nesilleri, sağlık sistemimizi ve halkın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu uygulamalarla hem meslektaşlarımız hem de bu uygulamadan dolaylı yoldan etkilenecek hastalarımız mağdur edilmemelidir. Aydın’da çalışan fizyoterapistler olarak bu duruma karşı tepkimizi dile getirmekte ve mesleğimize karşı yapılan bu haksızlıklara bir an önce engel olunmasını istemekteyiz. Bizler adına Türkiye Fizyoterapistler Derneği de bu akıl dışı kararın bir an önce sona erdirilmesi ve yürütmenin durdurulması için gereken her türlü hukuki girişimde bulunmaktadır. Fizyoterapistler Günü’nde mağdur olan diğer meslek gruplarıyla birilikte YÖK önünde basın açıklamasına yapılacaktır” denildi.