Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru meyve ticaretinin son 10 yılda iki kart arttığı belirtildi.
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi ürünlerin uluslararası ticaretinde esas alınan kalite standartlarının belirlenmesinde dünyanın otorite kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Müsteşarı Christian Friis Bach kuru meyvelerin sınır dışı ticaretini kolaylaştırmak için projeler geliştirdiklerini, Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi’nin (International Nut and Dried Fruit Council) verilerine göre son 10 yıl içinde kabuklu meyvelerin uluslararası ticaretinin dünya genelinde iki kat arttığını, kuru ve kurutulmuş ürünlerin fiyatlarının da yaklaşık yüzde 80 oranında arttığını kaydetti.
İzmir Hilton Oteli’nde 29 Haziran - 3 Temmuz 2015 tarihleri arasında düzenlenen Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu Toplantısı ile Kuru ve Kurutulmuş Ürünlerin Sınır Ötesi Ticareti ve Tedarik Zincirleri Çalıştayı’na bir video konferansıyla katılım sağlayan Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Müsteşarı Christian Friis Bach, BMAEK olarak dünya kuru meyve ticaretini kolaylaştırıcı bir görev üstlendiklerini dile getirdi.
BMAEK Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu Toplantısı’na ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye, Ekonomi Bakanlığına ve Ege İhracatçılar Birliğine teşekkürlerini ileterek başlayan Friis Bach, Türkiye’nin kuru ve kurutulmuş ürünlerin dış ticaretindeki gücüne ve ağırlığına da değindi. Friis Bach, “13-16 Nisan 2015 tarihlerinde Cenevre’de gerçekleşen kuru ve kurutulmuş ürünler sergisine Türkiye çok güçlü bir katılım sağladı. Türkiye’ye bu güçlü katkısı için de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ayrıca Türkiye BMAEK’nın çalışmalarına uzun süredir aktif olarak destek veriyor bu durum BMAEK’nın çalışmaları için çok önemli” diye konuştu.
Konuşmasına BMAEK hakkında bilgi vererek devam eden Friis Bach, BMAEK’nın BM Avrupa Ekonomik Komisyonunun BM teşkilatı altında faaliyet gösteren beş bölgesel komisyondan biri olduğunu, ancak tarım ürünlerinin ticari kalite standartlarına ilişkin çalışmaların yalnızca Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından yürütüldüğü bilgisini verdi. Tarımın bizzat kendi ilgi alanına da girdiğini belirten Friis Bach, son 10 yıl içinde kuru ve kurutulmuş ürünlerin uluslararası ticaretinin iki kattan fazla arttığını, aynı zamanda bu ürünlerin fiyatlarının da yaklaşık yüzde 80 oranında arttığının altını çizdi.
Friis Bach, tarım ürünlerinin uluslararası kalite standartlarını belirleyen bir platform olarak BMAEK bünyesinde farklı tarım ürünlerine yönelik yaklaşık 30 BMAEK standardı ve bu standartların nasıl uygulanacağını açıklayan bilgilendirici rehber dokümanların da hazırlandığı, son olarak iç ceviz ürününe ilişkin bir rehber dokümanın basımının tamamlandığı bilgisini verdi. Bu standartların uygulanması gönüllü ticari standartlar olduğunu vurgulayan Friis Bach, BMAEK’nın çalışmaları ve üye devletlerin ve özel sektörün ilgisi sayesinde bu standartların onlarca yıldır uluslararası ticarette yaygın olarak kullanıldığını hatırlattı.
Friis Bach, sınır ötesi ticaretin ürün denetimi, ihracat ve ithalat prosedürleri, gümrük uygulamaları gibi kapsamlı bir kurallar bütünü içinde gerçekleştirildiğine de değinerek, BMAEK olarak en genel anlamda ticaretin kolaylaştırılması, risk yönetimi ve risk analizi, ticaretin çevreye etkisi, ulaşım ve lojistik meseleleri, tanıtım ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi gibi konularla da yakından ilgilendildiği bilgisini verdi. Bu anlamda, BMAEK olarak ellerindeki bütün mevcut araç ve imkanlarla, bütün üye devletleri bu alanlarda desteklemeye ve ortak çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini, önümüzdeki günlerde de bu konuda yeni açılımlar yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Friis Bach, sözlerine Toplantı ve Çalıştayın Türkiye gibi başarılı bir üretici ve ihracatçı ülkede yapılması imkanını yarattığı için Ekonomi Bakanlığı ve Ege İhracatçı Birliklerine teşekkür ederek son verdi. Friis Bach’ın konuşmasının ardından, özel sektörden ve kamu kuruluşlarından uluslararası uzmanlar tarafından kuru ve kurutulmuş ürünlerin üretimi ve ticaretine ilişkin çok sayıda sunumun gerçekleştirileceği Çalıştay başladı.