Balıkesir’in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yılı düzenlenen törenler ile kutlandı. Törenler iki bölümde gerçekleşti.
İlk olarak resmi düzenlenen törenlerde Atatürk Anıtına Çelenklerin sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Saka konuşmasında “Ulu önderimizin liderliğinde Anadolu’da Kuva-i Milliye ruhu ile başlatılan özgürlük mücadelesinde Kuzey Ege’nin şirin ilçesi Edremit’imiz, 797 gün düşman işgalinde kaldıktan sonra Kaymakam Şehit Hamdibey başta olmak üzere değerli vatanseverlerin inançlı mücadelesi sonucunda 9 Eylül 1922 tarihinden düşman işgalinden kurtulmuştur.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk Komutasındaki kahraman ordumuzun, 93 yıl önce bugün vatan topraklarından düşmanı tamamen temizleyerek elde ettiği zaferle ulusumuzun bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuş, Anadolu coğrafyasında laik, demokratik ve çağdaş bir Cumhuriyet’in kurulmasını sağlayacak olan süreci başlatmıştır.
9 Eylül tarihimizde sadece Edremit’imiz ile İzmir’in kurtuluşu değil, vatan topraklarının düşmandan tamamen kurtulduğu gündür.
Atalarımızın, hiçbir etnik ya da dinsel ayrım olmadan, tek vücut halinde gözlerini bile kırpmadan ölüme koştukları destansı bir savaşın ardından kurulan Cumhuriyetimizi, çağdaş ve laik bir hukuk düzeni içinde sonsuza dek yaşatmak hepimizin birinci görevi olmak zorundadır. Ulusal bağımsızlığımızı sonsuza dek yaşatmanın şartı, çağdaşlık yolunda Atatürk Devrimleri’nin ışığında, azimle ilerlemekten geçmektedir.”dedi.
Daha sonra atlı efeler protokol üyelerine Türk Bayrağı hediye ettiler. Bandırma Belediyesi Bandosunun kahramanlık marşları sonrasında öğrenciler şiirler okudu. FG Havacılık Okulu’na ait bir uçak ile Pilot Mustafa Gürer uçağı ile Cumhuriyet Meydanı üzerinde uçuş yaparak telsiz bağlantısı ile Edremitlilerin bu gurur gününü kutladı. Törenlere Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ve Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’nın yanı sıra protokol üyelerinde katıldı.
Törenlerin resmi olmayan ikinci bölümde ise ilçede bulunan dernek, oda ve esnaf kuruluşlarının resmigeçit töreni yapıldı. Yapılan resmigeçitte bazı gruplar yaya, bazı gruplar ise araçları ile geçiş gerçekleştirdiler.