Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü şenliklerine terör gölgesi düştü. Önceki gün Hakkari Dağlıca’da, şimdi de Iğdır’da polis minibüsüne yapılan saldırı nedeniyle törenlerin şenlik bölümü iptal edilirken, anıta çelenk konmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının andından törenler sona erdi.
Cumhuriyet meydanında Kaymakam Hüseyin Öner, Garnizon Komutanı Topçu Binbaşı Bülent Ölçensoy ve Belediye başkanı Necdet Uysal’ın anıta çelenk koymalarının ardından saygı duruşu yapıldı. Müzik öğretmeni dilek Gürz’ün yönetiminde İstiklal marşı okunurken, Belediye Başkanı Necdet konuşma yaptı. Başkan Uysal konuşmasında şunları söyledi.” Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon Komutanım, protokolümüzün değerli üyeleri ve sevgili hemşerilerim. Burhaniye’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıl dönümü kutlamalarına hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle; son zamanlarda yaşadığımız hain terör saldırılarında şehit olan kahraman Mehmetçiklerimizi saygıyla anıyor, başta aileleri olmak üzere tüm ülkemize başsağlığı diliyorum. Daha iki gün önce Dağlıca’da 16 genç evladımızı şehit verdiğimiz menfur saldırı da, acılarımızı bir kat daha arttırdı. 8 Eylül tarihinin Burhaniyeliler için önemi malum… Böylesine gurur verici bir günde, birlikte olmanın onur ve mutluluğunu yaşarken, her geçen gün gelen şehit haberleri ile de yıkılıyoruz. Ama şunu belirtmek isterim ki; bu millet bugünlere gelene kadar birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen özgürlüğü ve bağımsızlığı adına sonuna kadar savaşarak hiçbir dış mihraka boyun eğmedi ve bugünde eğmeyecektir. Bugün şanlı tarihimizde kazandığımız büyük zaferleri suskun bir şekilde kutluyor olmamız, ülkemiz üzerinde oynanan oyunları kabullendiğimiz anlamına gelmemeli… Aksine birlik ve beraberliğimiz daha çok perçinlenmekte ve her zaman olduğu gibi birbirimiz ile olan kardeşlik bağlarımız bölücü örgütlere karşı daha da kuvvetlenmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir! Yaklaşık bir asırdır; hiçbir dış güce bağlı kalmadan, birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışan tahriklere meydan bırakmadan, anlı ve şanlı tarihine yakışır bir şekilde bugünlere gelmiştir. Bugün ülkemiz üzerinde oynanan bu tür oyunlar bizleri yıldırmayacağı gibi, terörizmi kendilerine ideoloji olarak belirlemiş, ne olduğu belirsiz topluluklar milli birlik ve beraberliğimize asla gölge düşüremeyeceklerdir. Ülkemizin istikrar sahibi olmasını istemeyen bu dış mihraklar amaçlarına ulaşamayacakları gibi; bundan 93 yıl önce de bu topraklardan nasıl arkalarına bile bakmadan kaçmak zorunda kalmışlar ise bugün de ülkemiz topraklarından bu şekilde kaçacaklardır.
Böylesine şanlı bir tarihe sahip olan ülkenin yetiştirdiği bir birey olarak, 8 Eylül gibi gurur günlerimizi, birlik ve beraberliğimizi hatırladığımız, milli iradinin her şeyin üstünde olduğunu bildiğimiz günler olarak, gelecek nesillerimiz olan çocuklarımız ve gençlerimize en iyi şekilde anlatılması gerektiği kanaatindeyim. O günlerde yaşanan olaylara, çekilen acılara rağmen atalarımızın milli birlik ve beraberlik ateşiyle gösterdikleri üstün çabalar ve takdire şayan kuva-i milliye ruhu sonucu bugünlere gelinmiş, Türk Milleti özgürlük ve bağımsızlık adına dünyaya meydan okuyarak topraklarını sonuna kadar savunmuştur.
Milli Birlik ve Beraberliğin daha çok kavrandığı bu günlerde tüm hemşerilerimin kurtuluş günlerini en içten dileklerim ile kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kanlarıyla suladıkları bu vatanı bizlere hediye eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bir daha böyle günlerin yaşanmaması dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum”dedi. Yapılan konuşmanın ardından Belediye Gençlik merkezi Halk Oyunları ekibinin Ne Mutlu Türküm Diyene adlı gösterisi ile tören sone erdi.