Balıkesir’in Gömeç ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü törenlerle kutlandı.
Gömeç’in Karağaç Mahallesi’nde bulunan şehitlikte başlayan kurtuluş etkinlikleri daha sonra Gömeç Cumhuriyet Meydanı’nda sürdü.
Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenklerin sunumunun ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın bir ağızdan okunmasıyla süren etkinliklerde halkın bayramını kutlayan; Ayvalık Kaymakamı ve Gömeç Kaymakam Vekili Namık Kemal Nazlı ile Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın öncülüğündeki ilçe protokolü, öğrencilerin günün anlam ve önemini ilişkin şiirlerini de birlikte dinledi.
Törende konuşan Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan, “Bu gün ilçemizin düşman işgalinden kurtarılışının 93.yıl dönümünü kutluyoruz. Bize bu onuru, bu sevinci, bu bayramı yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, geçmişten günümüze bu cennet vatan için hiç çekinmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla, minnetle, rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
Anma ve kutlama merasimlerinin, bir yanıyla geçmişi hatırlamaya, bir yanıyla da geleceği tanzime vesile olduğunu kaydeden Başkan Arslan, “Törenler, temsiller, konuşmalar, 93 yıl önceki anlayışı, 93 yıl önceki azim ve kararlılığı, 93 yıl önceki duruşu bugüne ve geleceğe taşıma maksadına matuf olmalıdır. Çünkü o anlayış, azim ve kararlılığa bugün de ihtiyacımız vardır; yarın da ihtiyacımız olacaktır. Bağımsızlığımızı sürdürmek, başı dik insanlar olarak huzur içinde yaşamak, ecdadımızın 93 yıl önce sergilediği kahramanlığı kuşanmakla mümkündür. Kurtuluş sembolü olan şanlı bayrağımızın yurdumuzun üstünde ebediyen dalgalanması, şahadetleri dinin temeli olan ezanların memleket semalarında günün beş vakti inlemesi, Kurtuluş Savaşımızdaki ruh ve inancın muhafazasına bağlıdır” dedi.
“TARİH, BİR MİLLETİ DİRİLTEN EN ÖNEMLİ İLHAM KAYNAĞIDIR”
Gömeç’in Milli Mücadelesi’nin Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç noktası olduğunu savunan Gömeç Belediye Başkanı Arslan, “Gömeç halkı; yaşlısı, genci, kadını, erkeği birlik bütünlük içerisinde büyük bir mücadele içine girmiş ve 6 Eylül 1922 yılında düşmanı bertaraf ederek kurtuluşumuzu ilan etmişlerdir. Bugün, yerel tarihimizin ulusal tarihimize ilham olduğu; ya kurtuluş ya ölüm ahdinin verilişinin günüdür… Gömeç millî mücadelesi, ulusal kurtuluş mücadelemizin önsözüdür. Bu söz, sonraki zamanlarda mazlum milletlerin de özgürlük ateşi olmuştur. Bu bayram, bir dirilişin bayramıdır. Bugün, esenlik dolu günleri yaşayan bizlerin, bu cennet vatanı bize emanet eden ecdadımızı minnet ve şükranla anma günüdür. Bugün, geçmişle geleceğin buluşma ve tanışma günüdür. İnsan, hafızasıyla insandır. Tarih, bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 6 Eylül Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan müstesna zaman dilimlerinden biridir. Tarihini bilmeyenlerin -ne yazık ki- coğrafyalarını da başkaları çizer. Bunun için tarihimizi iyi okumak zorundayız. Birimiz diğerimizi dışlamadan, birimizin inancı, kültürü, değer yargısı ötekini yok etmeden; sevgi, saygı, hoşgörü içinde tarihimizi birlikte yazdık, coğrafyamızı birlikte güzelleştirdik. Bu kadim coğrafyada, bu değerlerle; bir et ve tırnak, taşla toprak gibi bir ve beraber yaşadık. Bu millet, geçmişte olduğu gibi bundan sonrada, acılarını, zor zamanlarını paylaşarak özgür, mutlu, müreffeh bir kader birliği içinde yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.
Gömeç halkına seslenen Belediye Başkanı Arslan, “Bizler, hem bu gerçeğin farkına varan hem de Kurtuluş Savaş’ındaki manevî dinamikleri yaşamaya ve yaşatmaya çalışan bir kadro olarak bütün gücümüzle modern, yaşanabilir, büyük ve güzel bir ilçe oluşturmaya çalışıyor, bir yandan kimsesizlerin kimi olurken bir yandan da ilçenin sorunlarını çözmeye, halkımıza yeni tesisler ve sosyal alanlar kazandırmaya, yeşil alanları çoğaltmaya; parkları, sokakları, caddeleriyle Gömeç’imizi güzel kılmaya gayret ediyoruz. Bu duygu ve düşünceler içerisinde tekrar hepinizin bayramını kutluyor, Cenab-ı Hak’tan bayram sevincimizi daim kılmasını niyaz ediyor, hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum” diye konuştu.
PİLAV-AYRAN VE MEVLİD-İ ŞERİF
Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın konuşmasının ardından, ilçe protokolü vatandaşlarla beraber şehitlerin ruhları için Gömeç Belediyesi tarafından hazırlanan pilav-ayran hayrına katıldı.
Gömeç’teki kurtuluş etkinlikleri, öğle namazına müteakip Çarşı Camiin’de okutulan Mevlid i Şerif ile son buldu.