Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, mevsimlik tarım işçi göçünü önlemek amacıyla Kayapınar’da 12 dönüm üzerine oluşturduğu kent bostanı ürün vermeye başladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı’nın, mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek ve organik tarımı teşvik etmek amacıyla merkez Kayapınar ilçesi Diclekent semtinde 12 bin metrekarelik alanda oluşturduğu kent bostanı ürün vermeye başladı. Kent bostanından faydalanan 4 ailenin fertleri, topladıkları karpuz, kavun, salatalık, biber, domates, fasulye gibi sebze ve meyveleri pazarda satışa çıkardı. Yaz mevsiminin ardından aynı arazide kışlık üretim için sera kurulacak. Aileler, serada kışın da çalışamaya devam edecek.
“ARAZİ TAHSİSİNİ YAPARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”
Bostana ilişkin bilgi veren Kadın Politikaları Daire Başkanlığı Kadın Ekonomisini Güçlendirme Şube Müdürü Fatma Esmer, Diyarbakır’ın 90’lı yıllarda yoğun göç aldığını ve birçok kişinin mevsimlik tarım işçiliğiyle kentten göç ettiğini belirterek, bu sorunun çözümü noktasında yapabileceklerini masaya yatırdıktan sonra bir proje geliştirdiklerini kaydetti. Daire Başkanlığı olarak, projeye “Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum” adını verdiklerini ifade eden Esmer, “Bu projeyle, mevsimlik tarım işçisi 4 aileye tarım yapmalarına imkân sağladık. İlk olarak arazi tahsisini yaparak çalışmaya başladık. Daha sonra ailelere fide, gübre ve teknik destekte bulunduk. Arazi susuz olduğu için damıtma ve yağmurlama sistemiyle arazinin su sorununu çözdük” dedi.
“BOSTANIN GELİRİNİ AİLELER PAYLAŞIYOR”
Diyarbakır’ın 4 ilçe merkezinde yaptıkları araştırmalarda, kente mevsimlik tarım işçisi 8 bin kadının bulunduğunu tespit ettiklerini ifade eden Esmer, ailelerle birlikte tarım arazisine, karpuz, kavun, domates, salatalık, çilek ve fasulye ektiklerini dile getirdi. Ailelerin şu an itibariyle ürün toplamaya başladıklarını ve elde edilen gelirin de aileler arasında bölüştürüldüğünü söyledi. Bu şekildeki projeleri yaygınlaştıracaklarını ve kooperatifleşmeye dönük çalışmalarının da olacağını belirten Esmer, yaz mevsiminin bitiminde bu alanda kışlık sebze üretimi için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.