Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Teknopark’ı önemsediklerini ifade ederek, TÜBİTAK tarafından desteklenen ’Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılması’ projesi kapsamında yeni fikir ve proje beklediklerini belirtti.
Trakya Üniversitesi’nin (TÜ) TÜBİTAK 1601 kapsamında desteklendiği ’Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılması’ adlı projenin tanıtımı Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) yapıldı. Toplantıya TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Organize Sanayi Bölgesi’nden Müjgan Çorbacı, TÜ Rektör Yardımcısı Hüseyin Sarıoğlu, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren ve TÜ Trakya Teknopark görevlileri katıldı.
Proje ilgili bilgi veren TÜ Rektörü Prof. Dr. Yörük, şehrin bütün paydaşlarıyla birlikte TÜBİTAK 1601 projesini önemsediklerini söyledi. Amaçlarının Edirne’nin sahip olduğu özgül değerinin yükseltilmesi ve kentteki katma değerinin artırılması olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Yörük, "Edirne’den daha çok proje çıkması, yüksek teknoloji içeren patentlerin çıkması, sonuç itibariyle bütün bu çabalarla birlikte kentin hak ettiği daha iyi noktalara çıkabilmesi hedefleniyor. Üniversite, Ticaret Sanayi Odası, Borsamız, Organize Sanayi Bölgemizle birlikte zaten bizler Teknopark’ın 4 paydaşıyız. Ortak çalışmalarımızla Edirne’yi ekonomik olarak daha iyi noktalara getirmek için gayret ediyoruz. Bunun tanınırlığını artırmak için toplanmış bulunuyoruz ve destek bekliyoruz. Proje kapsamında bizlere başvuruların artması gerekir. Herhangi bir meslekte çalışan birinin ya da bir öğrencimizin bir fikri olabilir, bizlere ve tüm paydaş kurumlara başvuru yapabilirler. Fikrin başlangıcı, geliştirilmesi, sonunda ortaya çıkan bir kazanç varsa bunu da hukuk zemininde paylaşımı noktasında her türlü desteği TTTO vermektedir" dedi.
Bölgede ayrıca tarımsal anlamda gerek buğday, gerek ayçiçeği, gerek çeltik üzerine çalışan hocaların olduğunu belirten Prof. Dr. Yörük, "Özellikle tarım üzerine, yeni tohumlar üzerine çalışmalara başlıyoruz. ARGE kapsamında TUTAGEM dediğimiz bir merkezi birimimiz var. Analiz yapmadığımız madde yok diyebilirim. Dünyada ne kadar madde varsa analiz yapabiliyoruz, ayrıca uluslararası akreditasyon da aldık" ifadelerini kaydetti.
ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, üniversite- sanayi işbirliğine ciddi önem verdiklerini ifade ederek, "Sanayicilerin ve işletmelerin bu fırsatları iyi değerlendirmeleri gerekir. Biz üyelerimize bunu anlatmakla mükellefiz. Tabi hocamıza katılmamak mümkün değil. Trakya’da ürün çeşitliliğini artırmamız ve katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım. Bunda da Üniversitemizden faydalanmayı hedefledik. Köylerden şehirlere göçü engellememiz için bir çalışma yürütüyorum. Kendi yaşadıkları yerde katma değeri yüksek üretim yapmaları için bir çalışma hazırladım. Bununla ilgili yakın zamanda ayrıntıları paylaşacağım. Bu kapsamda üniversitemizden de faydalanacağız" şeklinde konuştu.
Toplantıda, Proje Danışmanı TÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilhan Ürkmez, ’TÜBİTAK 1601 Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılması’ adlı projenin tanıtım sunumunu gerçekleştirdi.
Proje kapsamında Trakya Üniversitesi (TÜ), Trakya Teknopark, Trakya Teknoloji Transfer Ofisi (TTTO) ve TÜBİTAK işbirliğinde farklı projelere destek verileceği kaydedildi.