Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın yürüttüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce desteklenen 100 tür ve 100 eylem planı kapsamında hazırlanan ‘Baskil Lalesi Tür Koruma Eylem Planı Projesi’ tanıtım toplantısı yapıldı.
Özel bir otelin konferans salonunda yapılan toplantıya, Vali Yardımcı Mehmet Fevzi Dönmez, Baskil Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu, Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, kurum ve kuruluş müdürleri ile birlikte üniversiteden akademisyenler ve teknik elemanlar katıldı. Projenin tanıtımı hakkında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, türü kaybolan bitki türlerinin Orman ve Su işleri Bakanlığı ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sahip çıkıldığını söyledi. 100 türde tür koruma eylemiyle, 100 eylem planı projesi kapsamında her yıl yaklaşık 10 türde çalışmaların devam ettiğini belirten 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, “Özellikle ülkemizde nesli tehlike altında olan ve artık türünün sonuna gelmiş ve artık imdat deyip yok mu bana yardım elini diyen bitki türlerine Orman ve Su işleri Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü elini uzatıp bu bitki türlerine sahip çıkıyor. Tabi bu Türkiye’nin değişik illerinde çalışmaları devam ediyor. Bunlardan birisini de biz Elazığ’da gerçekleştiriyoruz. Elazığ’daki bitkimizin ismi Baskil Lalesidir” dedi.
"TÜRKİYE’DE 12 BİN BİTKİ TÜRÜ BULUNMAKTADIR"
Baskil Lalesi hakkında bilgiler aktaran Ayhan Deligöz, Baskil Lalesi’nin, 1988 yılında Prof. Dr. Lütfi Behcet tarafından yapılan ilk bitki olduğunu söyledi. Deligöz, "Tabi bu bitkiye baktığımız zaman Baskil Lalesi de, yok mu yardım eden diyen bitki türlerinden birisidir. Elazığ ilimiz için çok önemli bir bitki türümüzdür. Artık nesli tehlike altına girmiş veya çok küçük bir alana kadar küçülmüş yaşam alanı daralmış neredeyse bin metre karelik bir alan kadar artık küçülmüş ve yaşamları daralmıştır. Tabi bizler bu bitki türünü yaşam alanının da bulunan tehditleri unsurları tespit edip ve bu bitkileri tekrar hayata tutundurmanın çabası içerisinde olacağız. Tabi gene Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yalnızca bu tür kurum, eylem planlarıyla değil ülkemizin tamamında olduğu çalışma ile bitkilerimizin, illerimizin bulunan biyolojik çeşitli envanter çalışmaları da hızla devam etmektedir. Hemen hemen 40’a yakın ilde de her ilin bir öz çeşit envanter çalışmaları da devam etmektedir. Üniversitelerle birlikte çalışmalar başlamıştır. Bazen eleştirenlerde oluyor. Biz buna tanık oluyor ve gerçekten üzülüyoruz. Çünkü Avrupa’nın 1950’li 1960’lı yıllarda yapmış olduğu çalışmaları biz ancak 2010’u yıllarda başlaya bildik. Ülkemiz biyolojik çeşit bakımında çok zengin bir yapıya sahiptir. Baktığımız zaman Türkiye’de 12 bine yakın veya 12 binin üzerinde bitki türü bulunmaktadır. Tabi bu bitki türleri gün içerisinde sayısı yeni çalışmalarla giderek artmaktadır. Ülkemizde bulunan bitki türlerinin önemli özelliklerinden biriside yaklaşık üçte birinin endemik olmasıdır. Tabi endemik Türkiye’ye has bitki türlerinin bulunmasıdır” diye konuştu.
Toplantı Orman Şube Müdürlüğü personeli Mustafa Serdar Özmen’in sunumu ile devam etti.