Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 39. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Tarihi ve turistik değerler’ konulu sinevizyon gösterisi ve resim sergisi düzenlendi.
Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Resul Çelik, İl Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, Necip Güngör Kısaparmak Anadolu İletişim Meslek Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri katıldı. Programda konuşan Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, Elazığ’ın kültürel,tarihi ve turistik değerler bakımından zengin bir şehir olduğunu ifade etti. Öztürk, "Elazığ bildiğiniz gibi tarihin en önemli yerleşmelerinden birisidir. Fırat Havzası içerisinde sürekli iskan edilmiş, hem doğal değerleriyle hem de tarihi değerleriyle günümüze intikal etmiş olan aslında bir dünya hazinesidir.Üzerinde yaşadığımız bu topraklardaki hayatın Keban barajını kurma kazılarında elde edilen bilgilerden anlıyoruz ki 9 bin 500 yıl geriye giden bir hikayesi var. Harput Kalesi ile Harput’la birlikte Elazığ’ın tarihini hesapladığımızda 4 bin yıla giden bir geçmişi var. Tabiatıyla böyle zengin bir coğrafyada elbette ki doğal güzellikler ve tarihi değerler ziyadesiyle çok olacaktı. Nitekim ilimizde de başta Harput olmak üzere 64 civarında çok değerli sayılabilecek eserler var" dedi.
Elazığ’ın ilçelerinin hepsinde son derece değerli kalıntılar olduğuna vurgu yapan Öztürk, şöyle konuştu:
"Özellikle Palu, Baskil, Karakoçan, Kovancılar olmak üzere hemen hemen bütün ilçelerimizde Karacakaya da dahil olmak üzere değerli eserler var. Biz bunların önemli bir kısmını, özellikle Harput’ta restore ettirdik. Restore edilmeyi bekleyen birçok eserimizde var. Bunlar da sırasıyla çözülecek ve restore edilecek.Tabiatıyla Harput bir dünya markasıdır. Biz bu markayı dünya literatörüne aldırmak için yani UNESCO nezdinde tescilleştirmek için önemli çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar bakanlık nezdinde halen devam ediyor. Bu arada da bir müjde olarak zaman zaman da ifade ediyoruz ama geleneksel kültürümüz içerisinde Harput musikisi Kürsübaşı’yla birlikte dünya kültür mirası listesine alındı. UNESCO tarafından ve bunun farkında olmamız gerekiyor. Yine Hazar Gölü Ulusal Dünya Sulak Alanlar listesine alınarak bakanlık listesinde de yayınlandı. Harput, Kültür ve Turizm Bakanlığı gezilir, görülür yani destinasyon listesine alınmıştır. Tabiatıyla biz kendi değerlerimizi tanıtmadıkça bir başkasına tanıtmakta da zorlanırız."
Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk’ün konuşmasının ardından ‘Tarihi ve turistik değerler’ adlı sinevizyon gösterimi yapıldı. Program ’Tarihi ve turistik değerler’ konulu resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.