Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Bilimsel Araştırmalar Topluluğu ve Elektrikport işbirliğiyle Mühendislik Fakültesi öğrencilerine yönelik olarak hazırlanan “Sektör Günleri” adlı etkinlik, GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.
Öğrencilerin sektörleri tanıma fırsatı bulduğu, firmalar ve departmanlar hakkında fikir sahibi olduğu etkinlikte, 2M Kablo İş Geliştirme Mühendisi Sercan Çakaroğlu tarafından Satış Mühendisliğinin Şifreleri, EAE Pazarlama Müdürü Ender Demiray tarafından Alçak Gerilim Busbar Enerji Dağıtım Sistemleri ve Tescom Bayi Koordinatörü Hakan Bulaç tarafından Türkiye’de Kesintisiz Güç Kaynakları Sektörü adlı sunum yapıldı.
Öğrencilerin Satış Mühendisliğini üniversitede pek fazla öğrenmediğini iş hayatında daha çok karşılaştığını belirten 2M Kablo İş Geliştirme Mühendisi Sercan Çakaroğlu, “Herkes belli kalıplarla üniversiteden mezun oluyor. Sanayiye, iş hayatına öğrencileri hazırlamak gerekiyor. Satış Mühendisliği, yakın zamanda Türkiye’de yaygınlaşmış olan mühendisleri satış alanında çalıştırmak için kurulan bir pozisyon. Burada Mühendislerin özellikle teknik ve ürün bilgisine çok ihtiyaç duyuluyor. Çünkü mühendisler teknik alanda yetiştiriyor kendilerini. Günümüzde firmalar arasında ticaret yapıldığı zaman bireysel kullanıcılara satıştan bahsetmiyorum iki firma arasındaki ticarette çok fazla teknik detay var ve mühendisler de buna hakim olup daha iyi ürün satabiliyor” dedi.
Busbar Enerji Dağıtım Sistemleri hakkında öğrencilere detaylı bilgi veren EAE Pazarlama Müdürü Ender Demiray, bu sistemlerin dünyada yaklaşık 90 yıldır üretilen ürünler olduğunu fakat hiçbir üniversitede ders olarak okutulmadığına dikkat çekti.
EAE Elektrik A.Ş. olarak yaklaşık 42 yıldır Türkiye’de Busbar Enerji Dağıtım Sistemlerini üreten bir firma olduklarını, bu etkinlikler vasıtasıyla bu ürünleri öğrencilere tanıtmak, kullanım alanlarını ve faydalarını öğretmek istediklerini belirten Demiray, “Üniversitede eğitim görürken aynı zamanda hangi yönlerde kendilerini geliştirmelerinde fayda olabileceği, iş hayatına atılmadan önce tam olarak donanımlı hale gelmeleri için staj, iş deneyimi, yabancı dil öğrenimi gibi farklı noktalarda onların dikkatlerini çekmek istiyoruz” diye konuştu.
Güç elektronik sektöründe yeni gelişen yenilenebilir enerji hakkında görüşlerini dile getiren Tescom Bayi Koordinatörü Hakan Bulaç, “Güç elektronik sektörü, geleceği parlak, doyumsuz olan ve devamlı yenilenen bir sektör olduğu için yeni nesil arkadaşlarımın da bu sektörden çok fazla faydalanacağını düşünüyorum” diyerek, enerjisiz bir dünya düşünülemeyeceğini sözlerine ekledi.
Köprü tasarım projesi, arama kurtarma robotu, bomba imha robotu, güneş enerjili araç projesi, insansız hava aracı gibi birçok başarılı projeye imza atmış bir topluluk olduklarını belirten Bilimsel Araştırmalar Topluluğu Başkanı Ömer Arslan yaptıkları çok sayıda seminer ve sektör günleri etkinliği sayesinde haklı bir gurur ve sevinç yaşadıklarını ifade etti.
Sektör günleri organizasyonuyla; sektörler, firmalar ve iş dünyası hakkında bilgilenen öğrenciler konuşmacı olarak gelen üst düzey yöneticilerin tecrübelerinden de faydalandı. Etkinlik sonunda iş ve staj başvuruları alındı.