Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, yaptığı açıklamada, Gaziantep’in hem turistler hem de turizm yatırımcıları için güvenli limanlardan biri olduğunu söyledi.
Gaziantep’in kendine münhasır farklı bir il olduğunu belirten Bartık, “Gaziantep, ticaret ve sanayideki başarısının yanında turizmle de adından bahsettiren ender kentlerden biri. Kentin tarihi zenginliği art arda yapılan kazılarla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Karkamış, Zeugma ve Dülük Antik Kentlerinden çıkarılan eserler dünyanın dikkatini bir anda ilimize çevirdi. Gaziantep, tarihi ve kültürel mirası, ekonomik gücü, dünyaca ünlü gastronomisi ile turistler ve turizm yatırımcıları için güvenli liman” dedi.
“Kentimizin Suriye sınırında olması şehirde güvenliğin olmadığı anlamına gelmez” diyen Bartık, şunları söyledi:
“Bugüne kadar ilimize gelen turistler herhangi bir olumsuzluğa şahit olmamış, bundan sonra da olmayacaktır. Şehrin sosyal hayatında bir aksama yok, insanlar gönül rahatlığıyla gezip, dolaşabiliyor. Kent merkezinde olduğu gibi ilçelerimizde de huzur hâkim. Dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimizi huzur içinde ağırlıyoruz.”
"VERİLER DOĞRU OKUNMALI"
Bartık, Gaziantep’e gelen yabancı turistlerin bazen Adana ya da Şanlıurfa havalimanlarını kullanarak da şehre giriş yapabildiğine dikkat çekerek “Şehre gelen yabancı turist sayısını sadece sınır giriş-çıkış istatistiklerinden okumak doğru olmaz” diye konuştu.
Bartık, Kültür ve Turizm Bakanlığının sınır giriş-çıkış istatistikleri ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, Gaziantep’e yılın ilk 5 ayında gelen yabancı turist sayısının bazı haberlerin aksine yüzde 300 değil yüzde 51 düştüğünü ifade etti.
Bartık, şunları kaydetti:
“Ocak- Mayıs 2015 döneminde şehre gelen yabancı turist sayısı yüzde 51 düşüşle 4 bin 874 olmuş. Ancak bir kez daha altını çizmekte fayda var ki sınır kapılarındaki hareket tek başına bir kente gelen turist sayısı için sağlıklı bir veri değil. Çevre illerden ülkeye giriş yapıp Gaziantep’i ziyaret edenler de var. Öte yandan aynı istatistikler 2014 yılının ilk 5 ayında Kilis’e 185 bin 523 yabancının giriş yaptığını gösteriyor. Bu kişilere turist demek de pek doğru bir ifade olmayacaktır.”
Bartık, “Dünya ekonomisindeki daralma, Rusya ve Yunanistan’daki kriz, Ortadoğu’daki gerginlik elbette Türkiye turizmine olumsuz yansımıştır” dedi.
Bartık, tüm dünyanın Türkiye turizm sektörünün güvenlikle ilgili bir problemi olmadığını bilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bartık, GTO olarak Gaziantep’in ve bölgenin turizmdeki potansiyelinin farkında olduklarını bu yüzden bölge için turizm proje için 7 Oda ile ortaklık protokolü imzaladıklarını sözlerine ekledi.