Merkezi Irak Hükümetinden Gaziantep’e gelen Irak Heyeti GAİB’te ihracatçılarla buluştu.
Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Mahsum Altunkaya başkanlığında yapılan toplantıda, Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatla ilgili yaşanan sorunlar masaya yatırılırken, bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri tartışıldı. Merkezi Irak Hükümeti Merkezi Irak Standardizasyon ve Kalite Kontrol İdaresi (COSQC) Heyetinde Kalite Kontrol Genel Müdürü Nısreen Samı Swadı, Standardizasyon Genel Müdürü Imad Hamzah Mohammed Husseın, Kimya Sanayii Dairesi Başkanı Sanaa Abdul Wahab Mohammed Ameen, Elektrik Sanayii Dairesi Başkanı Azhar Bahjat Abdullah ve Bakanlık Personeli Odaı Zaıdan Husseın yer aldı.
“IRAK TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR”
Güney Doğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya Başkanlığında yapılan ve Irak’taki gelişmeler ve gözetim firmaları ile ilgili konular ele alındığı toplantıya Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Gökhan Örnek, Zafer Soylu, GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş, Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Aydoğan ve GAİB üyesi ihracatçı firmalar katıldı. Merkezi Irak Hükümeti heyeti Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatta yaşanan sorunları dinlerken iki ülke arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi yönünde de görüş alışverişinde bulundu. Türkiye için Irak’ın büyük ve vazgeçilmez bir pazar olduğunu ve birçok ülkenin bu pazara göz diktiğini ifade eden Güney Doğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, yapılan toplantının verimli geçtiğini ifade ederek, “Irak Türkiye için olduğu kadar birçok ülke içinde önemli bir pazardır. Türkiye birçok sektörüyle Irak’a büyük ihracatlar gerçekleştirmektedir. Ancak birçok ülke bu pazardan daha fazla pay alabilmek için zaman zaman Türk ürünlerine yönelik karalama kampanyaları yürütmekte dedir. Bugün yapılan toplantıda ihracatta yaşanan sorunlara paralel olarak Türk ürünlerinin güvenirliliğinin arttırılması ve sağlıklı ürünlerin Irak’a gönderildiğinin altının çizilmesi için söz konusu heyet yetkililerine birçok fabrikamız kapılarını açmış ve üretimi yerinde inceleme imkanı oluşturulmuştur. Heyetin izlenimleri çok iyi oldu. Verimli geçen toplantının ardından özellikle İhracatta yaşadığımız sorunların önümüzdeki süreçte çözüme kavuşacağını umuyorum” dedi.
Toplantının ardından OSB’de yer alan fabrikalarda incelemelerde bulunan Irak heyeti, Domotex Türkiye halı fuarını da ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından, Türkiye’den ayrılan heyetin iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesiyle ilgili gerçekleştirilen toplantılarda alınan kararları hükümetlerine iletecekleri bildirildi.