Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Eğitimi Anabilim Dalı 3. Sınıf öğrencileri ’Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersi kapsamında, Eğitim Fakültesinde ’Sigarı Dumanındaki Atom Bombası-Nükleer Santraller mi yoksa Sigara Dumanı mı daha Tehlikeli?’ konulu seminer düzenledi.
İlköğretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zekeriya Yerlikaya’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, sigara dumanındaki radyasyonun nükleer santrallerden çevreye yayılan radyasyonda daha fazla olduğu üzerinde duruldu.
Çevrede bulunan birçok radyoaktif maddenin, temel yapı taşı olan bazı atomlarının kararsız olması nedeniyle iyonlaşabilen ve bu yüzden yüksek enerjili radyasyon yaydığını ifade eden Yerlikaya, sigara dumanındaki radyasyonun bir kısmının içici tarafından vücuda alınırken önemli bir kısmının da içici tarafından çevreye yayıldığını kaydetti.
Çevreyi ve insan sağlığını önemseyen her insanın, eğer kendisi sigara içiyorsa öncellikle kendisini bu zararlı alışkanlıktan kurtarması ve kapalı ortamlarda sigara içilmemesi yönünde mücadele vermesinin daha sağlıklı bir gelecek için çok anlamlı bir davranış olacağını vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti: “Sigara içen ve cebinde “tütün nükleer santrali” taşıyan insanlarımızın, nükleer santrallere karşı çıkarken çok iyi düşünmeleri ve davranışlarında samimi olduklarını göstermek için bu mücadelelerini sigara ile mücadelede de göstermeleri gerekir”