Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, "Her yatırımcının faydalanabileceği Bakanlığımızca desteklenen bir hibe programı mutlaka var" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce kırsal alanda ekonomik yatırımların desteklenmesine yönelik 10. Etap proje başvurularından 15 projenin tamamı değerlendirme sonucunda uygun bulundu.
Bu yılın ilk yarısında 10 milyon TL’lik 24 proje başvurusu alınmış, ancak yarısı uygun olarak değerlendirilmişti. Bu yıl ikinci kez çıkılan proje çağrısına, Müdürlük bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları neticesinde yapılan 15 proje teklifinin 15’i de uygun bulundu. Toplam 8.6 milyon TL lik bu projelere tamamı Türkiye’nin kendi bütçesinden 4.3 milyon TL hibe verilecek.
10 proje ile Simav ilk sırada yer alırken, Tavşanlı’dan 3, Emet ve Gediz’den birer proje başvurusu yapıldı. Simav’dan yapılan projelerin tamamı topraklı ve topraksız jeotermal sera olmakla birlikte, Kütahya’da bir ilk yaşandı ve Emet’te güneş enerjili jeotermal sera projesi için hibe başvurusunda bulunuldu.
İki projenin kapasite artırımı ve teknoloji yenilemeye yönelik olduğu projelerin diğerlerinin tamamı yeni tesis olacak. Projelerin hayata geçirilmesiyle Tavşanlı ve Gediz’den birer firmamız da solar panellerle kendi elektriğini güneş enerjisinden elde edecek. Toplam 1.2 megawat elektrik üretilecek bu yatırımlar da bu alana hibe verilen Kütahya’daki ilk tesisler olma özelliğini taşıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kütahya İl Müdürlüğü tamamı Türkiye’nin kendi bütçesinden, TKDK İl Koordinatörlüğü ise yüzde 75’i Avrupa Birliği ve yüzde 25’i de Türkiye bütçesinden olmak üzere kırsal alana hibe destekleri sağlıyor.(EFE)