Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından yürütülen Çocuk Dostları Projesi, Kalkınma Bakanlığı’nın Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından desteklenmeye değer bulundu. MEÜ Rektör’Ü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, proje yürütücüsü Doç. Dr. Kıran Esen ile görüşerek proje hakkında ayrıntılı bilgi aldı.
Ortaokul çağındaki çocukların sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunları çözmede profesyonel yardım sunulması hedefini taşıyan Çocuk Dostları Projesi, Mersin Valiliği koordinasyonunda SODES’e teklif edildi. Mersin’den teklif edilen 39 proje arasında yer alan Çocuk Dostları Projesi, hem Mersin’den kabul edilen 18 projeden biri oldu hem de MEÜ tarafından yürütülen tek proje oldu.
Rektör Çamsarı’ya proje ile ilgili bilgiler veren Kıran Esen, projeyi Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığıyla yürüteceklerini belirterek şunları söyledi, "Mersin’e göçle gelen nüfusun yaşadığı mahallelerde bulunan ortaokul çağındaki çocukların, ailelerin ve okulların sorunlarını belirleyip bu sorunlar çerçevesinde gerek bireysel veya grupla psikolojik danışma çalışmaları gerekse sınıf içi rehberlik çalışmaları aracılığıyla sorunları çözmede profesyonel yardım sunmayı amaçlıyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek için, 4’ü göçle gelen bölgeden 1’i farklılıkları görmek amacıyla göçle gelmeyen bölgeden 5 ortaokulda çalışma yapacağız. Proje kapsamında, aile içinde şiddet gören çocukların ailelerine yönelik seminerler ve psikososyal eğitimler, çocuklara yönelik olarak da şiddeti tanıma, korunma, önleme, öfke kontrolü ve çatışma çözmeye yönelik psikososyal eğitimler vereceğiz."
Projeden yaklaşık 5 bin kişinin faydalanacağını dile getiren Esen, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünsal Yetim, Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Kaya ve Arş. Gör. Binaz Bozkır’ın projede eğitmen olarak görev yapacağını belirtti. Esen, Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencilerinden oluşan 7 kişinin projede tam zamanlı ya da yarı zamanlı istihdam edileceğini de sözlerine ekledi. Esen projenin sonunda, okula devam ve uyumun artması, başarısızlığın ve diğer istenmeyen davranışların azalması, sosyal ve psikolojik açıdan kendine yetme gibi sonuçlar beklediklerinin altını çizdi.
Rektör Çamsarı ise projenin SODES tarafından desteklenmesinin önemine işaret ederek projenin bütün Mersin’in geleceğiyle ilgili önemli bir konu olduğunu söyledi. Projenin hedef kitlesinin genişletilerek tüm Mersin için uygulanabilir hale gelmesi konusunda öneriler sunan Çamsarı, bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle daha da kapsamlı bir çalışma yapılabileceğini kaydetti.