Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi’nin TORTEK bünyesinde açtığı Kilim Dokuma Kurslarını başarıyla bitiren kursiyerler, sertifikalarını Toroslar Belediye başkanı Hamit Tuna’nın elinden aldı.
Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde açılan Kilim Dokuma Kurslarını başarıyla bitiren kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi. Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün de destek verdiği kurslardan mezun olan kursiyerlerin, Çukurova Mahallesi’nde oluşturulan kilim atölyesinde dokudukları kilimleri de görücüye çıktı.
Toroslar Belediye Başkanı Tuna’nın ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Mersin Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Halk Eğitim Merkezi İl Müdürü Ahmet Uğurcan, proje sorumlusu Hüsnü Karabulut, Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kursiyerler katıldı.
Mersin Vali Yardımcısı Kartal, etkinlikte yaptığı konuşmada, mesleki eğitim kursları açarak kadınların ev ekonomilerine katkıda bulundukları için Başkan Hamit Tuna’ya ve ekibine teşekkür etti.
Başkan Tuna ise 2006 yılında kurdukları TORTEK ile mesleksiz insanları meslek sahibi yaptıklarını kaydederek, özellikle kadınların bu kurslardan yararlanarak iş gücü piyasasına donanımlı ve aktif olarak girmeleri için çaba gösterdiklerini söyledi. Kilim dokuma kursunu açmalarındaki amaçlarının da yöresel kilim dokuma sanatını canlandırmak olduğunu vurgulayan Tuna, kursiyerlere eğitim süresince İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından günlük harcırah da verildiğine dikkat çekerek, “Kursiyerlerimizin, hocalarımızın himayesinde eğitimle bütünleştirdikleri el emeği ürünleri burada görmek ve sertifikalarını vermek bizim için çok anlamlı ve önemlidir. Kilim dokuma kursunda Toroslarımızın ve Türk milletinin özü olan eserleri yaşatıyorlar” dedi.
Toroslar ilçesinde kilimin öne çıkması gerektiğini dile getiren Tuna, “Amacımız, Toroslar tescilli kilim yapmak ve yurt dışına satmaktır. Lokalde yaptığımız yerlerin yanı sıra Çukurova Mahallemizde bulunan olimpik yüzme havuzumuzun yanındaki 7 dönümlük arazi üzerine 500 metre kapalı alanda tezgahlar kuracağız. Bu tezgahların ön tarafını da üretilen ürünlerin pazarlanabileceği bir showroom olarak düzenleyeceğiz. Bir ürünün geçirdiği süreç üretim, ambalaj ve pazarlamadır. Bu merkezde kursiyerlerimiz, istedikleri zaman ürünlerini pazarlayarak, aile ekonomisine katkıda bulunabilecekler. Yine TORTEK bünyesinde Koray Aydın Stadı içerisinde açtığımız kilim dokuma kursiyerlerimizin hazırladığı ürünler de bir Konya firması tarafından satın alınmıştı ve Japonya’ya ihraç edilmişti. Kursiyerlerimiz tarafından kimyasal madde içermeyen, tamamen doğal yollarla hazırlanan kök boya iplikleriyle dokunan kilimlerle kültürel zenginliği ayakta tutacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Başkan Tuna ve protokol üyeleri tarafından kurslardan mezun olan kursiyerlere sertifikaları verilirken, kursiyerlerin yıl boyunca hazırladığı ürünlerin sergisi de gezildi.