Mersin milletvekilleri, belediye başkanları ve kurum temsilcileri, birer mesaj yayınlayarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramı’nı kutladılar.
AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, 23 Nisan dolayısıyla yayınladığı mesajda, millet olarak milli iradenin hayat bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 95’nci yıldönümünün büyük bir coşku ve gururla kutlandığını bildirdi. 23 Nisan 1920’nin, bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği anlamlı gün, diğer taraftan ’yarının büyükleri, geleceğin garantisi’ olan çocuklar için bir şenlik olduğunu belirten Uzun, ’’Bugün bu anlamlı günü tüm dünya çocuklarıyla birlikte kutlamanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını, Birinci Meclis üyelerini saygı, minnet ve şükranla anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, sonsuza kadar ilelebet var olacak Türkiye Cumhuriyeti’nin her 23 Nisan’ı artan ve yükselen bir coşku, birlik ve beraberlik içinde kutlamasını diliyorum“ dedi.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da 23 Nisan 1920’de Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla egemenliğin padişahtan ulusa geçtiğini belirtti. Böylece insanların kul olmaktan çıkarak, vatandaş olmanın ve kendi kendini yönetmenin bilincine vardığını vurgulayan Atıcı, daha sonra Büyük Önder Atatürk’ün “çocuklar milletin geleceğidir” düşüncesi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklara armağan ettiğini ve dünya tarihinde çocuklara bayram armağan eden ilk lider olduğunu kaydetti. Atıcı, mesajında, “Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, açlıktan ölmediği ve çağdaş bir eğitim aldığı düzeni beraber kurmak dileğiyle ulusumuzun ve çocuklarımızın bayramını kutlarım” ifadelerini kullandı.
Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ise mesajında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocukların coşkusunu ve sevincini paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Genç, “Türk Milletinin en büyük iftihar kaynağı ve üzerine en fazla titremesi gereken kurumun TBMM olduğunun bilincindeyiz. Bu yüzden Meclisimize sahip çıkmak, milletimize ve onun iradesine sahip çıkmak demektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günü bayram olarak çocuklara armağan etmesi Yüce Önder Atatürk’ün çocuklara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Bu anlamlı günde çocuklarımızın sergilemiş olduğu coşku, Türkiye’nin geleceğinin emin ellerde olduğunu göstermesi yönünde bizleri sevindirmiş, çağdaşlaşma ve aydınlanma hareketinin başarıyla sürdürüleceği konusunda umutlarımızı arttırmıştır” dedi.
Mesajında çocuklara da seslenen Genç, şunları kaydetti: “Kendinizi her konuda geliştirmeli, bilgiye, öğrenmeye, yeniliklere açık olmalı, araştırmalı, sorgulamalı, aklın ve bilimin yol göstericiliğinden ayrılmamalısınız. Yarının gençleri ve büyükleri olarak, ulusumuzun güven ve desteği ile her zaman başarılı olacağınıza yürekten inanıyoruz. Mutlu bir yaşam sürmenizi sağlayacak ortam ve olanaklar sunmak, beklentilerinize, sorunlarınıza çözüm üretmek, temel hedeflerimizdendir. Sizleri seviyor ve sizlere güveniyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun.”
AK Parti Mersin İl Başkanı İsmail Taşpınar da 23 Nisan 1920 tarihinin, Türk Milleti için tarihi değer taşıyan bir dönüm noktası ve Türk Milleti’nin egemenliğini eline aldığı ve vatanına sahip çıktığı gün olduğunu vurguladı. Taşpınar, “Bu başarı her şeyden önce aziz milletimizindir. Onun değişim iradesini hayata geçiren, tarihi reformlara, cesur kararlara imza atan yüce meclisimizdir. Cumhuriyetimizin kurucusu ve Yüce Meclisimizin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadelenin çetin şartlarında dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin demokratik bir zemin olarak muhafazasına büyük önem göstermiş, Meclis üstünlüğünü temel prensip olarak benimsemiştir. Dünyada kutlanan ilk çocuk bayramı 23 Nisan’dır. 23 Nisan’ın çocuklara armağan edilmiş olması, bir toplumun temelini ve geleceğini oluşturan çocuklara ne derece önem verildiğini göstermesi açısından oldukça anlamlıdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, ülkemizdeki ve dünyadaki bütün çocuklara barış ve mutluluk getirmesini diliyorum” dedi.
Mesajında, “23 Nisan, binlerce yıllık tarihimizin Cumhuriyetle taçlandırılmasıdır” diyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise “23 Nisan 1920, bu topraklarda yaşayan herkesin ruh birliğiyle, yüzlerce yılın oluşturduğu akrabalık ve kardeşlik bağlarıyla, mozaikten mermere dönüşen ayrılmaz yapısıyla egemenliğini kazandığı, vatanına ve geleceğine sahip çıktığı gündür. 23 Nisan, binlerce yıllık tarihi derinliğe sahip olan ve bir asra yaklaşan bir Cumhuriyet değeri ile bu tarihi taçlandıran aziz milletimizin onur ve gurur günüdür. Dünyada çocuklara armağan edilen tek gün ve milli bayram olan 23 Nisan, Büyük Atatürk’ün ifade ettiği ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ vecizesiyle, milletine inanan bir liderin ve vefakar atalarımızın bize armağan ettiği bir gündür. Artık bizden beklenen şey, büyük fedakarlıkla bu vatanı bize yurt yapanlara layık olmaktır. Bunun yolu ise geçmişimizi unutmamak ve bize emanet edilen değerleri geliştirerek geleceğe taşımaktır. Bu büyük günün emanet edildiği çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmek asli görevimiz olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak da 23 Nisan mesajında, çocuklara daha güzel, daha yaşanabilir ülke bırakmanın ve onları geleceğe hazırlamanın herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesiyle mümkün olduğunu vurgulayarak, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Milli Mücadelede emeği geçmiş olan herkesi saygı ve rahmetle anarken, TBMM’nin açılışının 95. yılını ve milletimizin ve cumhuriyetimizin teminatı olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum” dedi.