Mersin’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.
23 Nisan kutlamalarında ilk tören sabah saat 08.30’da Cumhuriyet Alanı’nda yapıldı. Törende İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Atatürk Anıtı’na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundu. Törene katılanların saygı duruşu ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nı okumalarının ardından buradaki tören sona erdi.
23 Nisan kutlamalarına saat 09.30’dan itibaren Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Mersin Marina Amfi Tiyatro’da devam edildi. Buradaki etkinliklere Mersin Valisi Özdemir Çakacak, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Uyan, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, il protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu’nun konseriyle başlayan etkinliklerde öğrenciler şiirler okurken, Mersin İzci Kulüpleri’nin ront gösterisi, okulların halk oyunları ekiplerinin gösterileri, TRT Çocuk Korosu Türk Halk Müziği konseri ve Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin konseri yer aldı. Anasınıfı öğrencileri Türkiye’nin 7 bölgesini temsilen oyunlar oynadı ve Türkiye haritasını oluşturdular. Törenin sonunda barış güvercinleri uçuruldu. Çocukların Vali Özdemir Çakacak ile hatıra fotoğrafı çektirmek için yarışmaları ise renkli görüntüler oluşturdu. Ayrıca bu yıl olumsuz bir duruma karşı emniyetin de yoğun güvenlik önlemi alması dikkat çekti.
Kutlama törenin ardından açıklamalarda bulunan Vali Çakacak, "Bugün çocuklarımızla beraberiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mersin’imizin ve bütün ülkemizin insanlarının kutlu olsun. Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlattı. Ardından bütün şehirlerimizi gezdi, kongreler yaptı, toplantılar yaptı, milletiyle birlikte oldu. Milletin gücünü hep yanında hissetti. Kurtuluş Savaşını yaparken bütün kararlarını milletine, silah arkadaşlarına danışarak yaptı. İşte milletin gücünden, milletin iradesinden daha başka bir güç tanımayan Atatürk, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) kurdu. TBMM’nin kuruluşuyla millet iradesinin üstünde hiçbir gücün olmayacağını bütün dünyaya haykırdı. Bu güzel günü de çok sevdiği Türk çocuklarına armağan etti Atatürk. Bir başka ülkede yoktur çocuklara armağan edilen bir bayram. Atatürk çocukları çok sevdiği için bu güzel bayramı çocuklara armağan etti. Şimdi sadece ülkemiz çocukları değil bütün dünyanın çocukları 23 Nisan’da ülkemize geliyorlar. Aynı zamanda bizden çıkan bu bayram dünya çocuklarının da bayramı oldu" dedi.