Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) bünyesinde faaliyet gösteren Mersin Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) işbirliği ile ’Yangın ve Patlamadan Korunma’ ile ilgili AB Mevzuatı ve Türkiye uygulamaları konulu eğitim çalışmaları başladı.
Kimyasallar ve patlamadan korunma hakkında temel bilgileri içeren eğitim ile güvenlik kültürünün kuruma yaygınlaştırılarak iş kazalarının önlenmesi ve iş kalitesinin iyileştirilmesini amaçlayan eğitim çalışması MTSO Konferans Salonunda başladı, Eğitim çalışmalarına ÇAŞGEM Başkan Yardımcısı Dr. Ali İhsan Sulak, mühendisler ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanları katıldı. Eğitim çalışmaları hakkında konuşma yapan Sulak, "İnsan kaynak mıdır? Kıymet midir? Bu soruyu sorunca iktisatçılar bana çok kızıyor. Ekonomik bir durum var ve dolayısıyla kaynaktır. Biz insanı kaynak olarak, demir gibi, çimento gibi ya da bir şey gibi aynı kategoriye koyduğunuz da iş sağlığı güvenliği açısından da adım atmamız biraz sıkıntı olur. Bazı arkadaşlarımız durumu pek ütopik görebilir. Ama biz insanı bir demirden, çimentodan ve ya başka bir şeyden ayırmamız gerekiyor. İnsan farklıdır çünkü. Bir değerdir, gerçekten bir değerdir. Bizim imalatımıza değer katan bir değerdir" dedi.
Meydana gelen en ufak ve en büyük patlamanın bile basit hatalardan kaynakladığının altını çizen Sulak, "Çok büyük patlamaların veya yangınların çok basit hatalardan ve çok küçük bir kıvılcımdan, çok küçük bir ihmalden kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Mersin’de o konuda çok risk içeren bir bölge. Çok basit veya çok küçük bir işletmede bu risk her zaman vardır. Yani bir şişe kolonyanın olduğu bir işletmede dahi bu riskin olduğu belli" diye konuştu.
Yangın ve patlamadan korunma ile ilgili bilgiler Sulak ve ÇAŞGEM eğitmeni Elif Gökçay Bilici, 2 gün boyunca eğitim vermeye devam edecek.