AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Zeynep Gül Yılmaz, Mersin’de seçilebilecek yerden aday gösterilen tek kadın olduğunu belirterek, kadınlardan, parti gözetmeksizin, sadece kadın aday olduğu için kendisine destek vermelerini istedi.
AK Parti’nin 4. sıra Milletvekili Adayı Zeynep Gül Yılmaz, Mersin’deki kadın örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek, 7 Haziran seçimleri için destek istedi. Sabah Suphi Öner Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıya, Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM), Mersin Tabip Odası, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türk Kadınlar Birliği ve Kırmızı Gül Derneği’nin de aralarında bulunduğu kadın örgütlerinin temsilcileri katıldı.
“MERSİN’DE SEÇİLECEK YERDEN GÖSTERİLEN TEK KADIN ADAYIM”
Toplantıda, konuşmasına kadın temsilcilere kendisini tanıtarak başlayan Yılmaz, Mersin’in seçilebilecek yerden gösterilen tek kadın milletvekili adayı olduğunu söyledi. Bunun hem çok onur verici hem de omuzlarına çok ağır yük bindiren bir durum olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Herkese partiye sorduğunuzda kadın herkesin başının tacı ama listelere baktığınızda seçilecek yerden tek kadın adayı yine AK Parti koydu. Bundan önce de Mersin’in tek kadın milletvekili yine AK Parti’deydi.
MHP hiç koymadı, HDP ikinci sıraya koydu, CHP 7. sıraya koydu. Siyasetçi kimliğimi bir tarafa bırakıp kadın kimliğimle baktığımda diyorum ki, keşke her parti seçilecek yere en azından birer kadın aday koyabilseydi. Biz de seçimden sonra ‘farklılıklarımız zenginliklerimizdir’ diyerek oturup istişare edebilseydik. Sivil toplum kuruluşlarının siz değerli temsilcileriyle bir araya gelip, ‘nedir Mersin’in sorunları deyip’ geniş katılımlı bir çalışma yapabilseydik” dedi.
Seçileceğinden oldukça emin konuşan Yılmaz, “Seçimden sonra tek kadın vekil olsam da bu noktada ben elimden geleni yapacağım. İnşallah sizlerin desteğiyle, işbirliğiyle Mersin’deki sorunlarımızı geniş katılımlı, alanında uzman insanların getirilerek bir çalışma yapılmasına önderlik etmek istiyorum. Ama keşke farklı fikirler de olabilseydi. Çünkü farklılıklarımız zenginliklerimizdir. Ama gördüğünüz üzere şu an sadece biz varız. Ben de seçimden sonra tek kadın vekiliniz olma ihtimalim olduğundan sizlerle şimdiden tanışıp, kaynaşmak istedim. Önemli olan bizim birlikteliğimizdir. Farklı düşünebiliriz, bu bizi ayrıştırmamalı, tam tersi zenginleştirmelidir. Bu nedenle ben seçimden sonra da sizlerle çalışmak istiyorum” diye konuştu.
Mersin’de siyasi partiler arasında bir birliktelik olmadığını ve bir araya gelememe sorunu bulunduğunu iddia eden Yılmaz, siyasilerin parti fark etmeden, ayrıştırmadan seçimden sonra bir araya gelmeleri ve Mersin’in sorunları, kadınların sorunları üstünde durmaları gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Çünkü hiçbir toplum yoktur ki, kadınları mutsuz iken mutlu olabilsin, refaha ulaşabilsin. Bunun için kadınların sorunlarına öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mersin büyük ve dağınık bir coğrafya, kozmopolit ve sorunları olan bir şehir. Bu nedenle bizim birlikteliğimiz gerekiyor. İktidar partisine 4 vekil yetmediğini düşünüyorum. Bu nedenle de tüm partilerin milletvekillerinin bir araya gelerek sorunları masaya yatırması gerektiğini düşünüyorum. Biz kendi içimizde birlik olamadığımız müddetçe sorunlarımız katlanarak devam edecek” ifadelerini kullandı.
“HANGİ PARTİ OLDUĞUNA BAKMADAN, KADIN ADAY OLDUĞUM İÇİN DESTEK VERMENİZİ İSTİYORUM”
Kadın temsilcilerden, parti gözetmeksizin, sadece kadın aday olduğu için kendisini desteklemelerini isteyen Yılmaz, şunları söyledi: “Hep ‘kadınlar ikinci plana itiliyor’ deriz. İşte fırsat. Hangi parti olduğunu düşünmeden ‘seçilecek yere bir kadın aday konulmuş’ mantığıyla destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ancak kadınların önünü böyle açabiliriz. Ancak eleştirmeye ondan sonra hakkımız olabilir. Sizlerle beraber kadınlarımıza, Mersin’e sahip çıkmak istiyorum. Kadın olarak birbirimizin önünü açalım. Sizden, a partisi, b partisi, c partisi fark etmeden seçilecek yere kadın aday koydu diye desteğinizi vererek, ‘kadın aday olduğu için destekliyorum’ şeklinde hareket etmenizi bekliyorum. Bu diğer partilere de bir ders olacaktır ve onlar da bundan sonraki seçimlerde seçilecek yere kadın aday koyacaktır. Yeter ki, biz o dersi verebilelim. Ama biz kendi içimizde birlik olmadığımız, birbirimizin elinden tutmadığımız müddetçe bunu aşamayız. Her zaman biz ikinci planda kalmaya devam ederiz. Bizim artık kendi önümüzü açabilmemiz gerekiyor. Kadınlar her şeyi başarabilir, kadınların başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Yeter ki, kadınlar bunu kafasına koysun. Bu nedenle önce yüreklerimizin zincirlerini kıralım, sonra birbirimize destek olmayı öğrenmemiz lazım. Eğer bize bu fırsatı verirseniz, sizinle bir olup kadınların yarınları için, Mersinimiz için çalışmak istiyorum. Yeter ki, önyargılarımızdan kurtulalım, hemcinsimizin önünü açalım. Aksi takdirde ‘bu benim desteklediğim parti değil’ düşüncesiyle hareket edersek biz böyle kalmaya devam ederiz.”
“ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARINI ŞİDDETLE KINIYORUM”
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, Anayasa Mahkemesi’nin, resmi nikah olmadan dini nikah kıyılabilmesine ilişkin kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Bu çok yanlış bir karar. Şiddetle kınadığım bir karar. Biz bunu AK Parti olarak da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Ayşenur İslam da zaten şiddetle kınadı. Ben de bunu şiddetle kınıyorum. Ama Anayasa Mahkemesi siyaset üstü ve mahkemeler üstü bir kurum. Bu nedenle bizim müdahalemiz mümkün değil. Biz gene kınayalım, el birliğiyle hareket edelim ve bu kararın iptali noktasında çalışalım. Eğer bu karar iptal edilmezse, sıkıntı olursa biz yasal düzenlemeleri de çıkaracağız elbette” yanıtını verdi.