Ordu’da fındık hasadının başlamasına günler kala bahçelerde ve harmanlarda kullanılan araç-gereç satışlarında artış yaşanıyor.
Ordu’da 2015 yılı fındık hasat döneminin başlamasına az bir süre kaldığı bu günlerde esnafta yoğunluk yaşanıyor. Bu yoğunluktan her esnaf yararlanıyor olsa da en çok ilgiyi fındık araç-gereci satan dükkanlar görüyor. Fındık toplamada kullanılan fındık sepeti, süpürge, fındık çuvalı, tırmık, kürek ve fırça gibi araç-gereçler dükkanlarda ve kurulan tezgahlarda müşterilerini bekliyor.
Ordu’nun Altınordu ilçesi Bucak Mahallesi’nde fındık araç-gereçleri satan 35 yaşındaki Özgür Yetim satışların geçen yıla oranla arttığını söyledi. Ürünlerin kalitesine göre fiyatların değiştiğini vurgulayan Yetim, "Geçen yıl fındık olmadığı için işlerimiz zayıftı. Bu yıl Allah’a şükür fındığımız iyi buna bağlı olarak satışlarımızda çok iyi. Araç ve gereçlerimizden kürek ve tırmık 10 TL, çuval 1 TL ve sepet 8 TL’den satılıyor" dedi.
SEZONDA 20 BİN SEPET SATILIYOR
Son iki yıldır eski tür sepetler yerine brandadan yapılan sepetlerin daha çok ilgi gördüğünü vurgulayan Yetim, "Şimdilerde eski örmeli sepetler pek fazla bulunmuyor. Örmeli sepetlerin işçiliği fazla, fiyatı yüksek bu sebeple vatandaş tarafından da ilgi görmüyor. Çünkü örmeli bir sepetin işçiliği bir gününüzü alabiliyor. Ancak branda ile yapılan fındık toplama sepetleri, daha dayanıklı ve maliyeti az oluyor. Vatandaşlarımızın ilgisi brandalı sepetlere daha fazla, iki kişi günde 300 sepet dikiyoruz. Bir sezonda brandalı sepet satışlarımız 15-20 bin arası değişiyor. 8 liradan sattığımız için vatandaşlarda ilgi gösteriyor" diye konuştu.