Serbest piyasada Mayıs 2015 ortalarında 22 liraya kadar yükselen kabuklu fındığın fiyatı, Eylül ayı ortalarına doğru sert bir düşüşle ortalama 10.50 TL’ye geriledi. Üreticinin pazara hızlı bir şekilde fındık mahsulü indirdiğini ve bu nedenle düşüş yaşandığını belirten Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık manavlarının önünde yığılmış fındık çuvallarını da ’kepazelik’ olarak niteledi.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, 26 günde 35 köye giderek üreticileri bilgilendirdiklerini, Ünye’de bilgilendirme amaçlı broşür dağıttıklarını ancak fındığın ihtiyaç olanı kadar manavlara indirilmesi konusunda bir ilerleme olmadığını ifade etti.
Sarıkahraman açıklamasında; "Ramazan ayı dâhil 26 günde 35 köy ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde eğitim çalışmalarımız oldu. Burada fındığın toplanması, kurutulması, seçilmesi ve pazara indirilmesine kadar eğitim çalışması yaptık. Üstelik il tarım uygulaması başlattık ki, bu da odamızın yapmış olduğu son aylardaki en önemli faktörlerden birisi. Bütün bunlarla birlikte pazara özellikle fındığın ihtiyaç olanı kadar indirilmesi konusunda her eğitimde vurgu yaptık. İhtiyacı kadar indirmeyi gerek fabrikacı, gerek ithalat ve ihracatçı ve gerekse de manav olan dostlarımızla görüşerek bunun böyle olması gerektiği kanısına vardık."dedi.
"İHTİYAÇ KADAR SATILMALI"
Sarıkahraman,"Bir yerde demekki yanlışımız oldu ki, ya da anlatamadık ki, bugün piyasada fındık manavlarının önünde bir fındık kepazeliği görüyoruz. Sanki çiftçilerimiz altın değerindeki fındık ürününden bıkmışçasına bir de emanet olarak bırakmaktalar. Evde eşinin kolundaki bileziği çıkartıp bir başkasına emanet eder misiniz? Tabi ki etmeyiz ama altın kadar değerli dediğimiz fındığı götürüp tüccara bırakıyoruz, üstelik satmak yerine emanete veriyoruz. Zaten üzerinde durduğumuz en önemli nokta yıllardır buydu. Emanete fındık bırakılmaması, ihtiyaç kadar fındık satılması. Bu da bize zaman içerisinde fındık fiyatının yükseldiğini gösterecekti. Aklın yolu birdir. Bunu fabrikacı da, ithalat ihracatçısı da böyle düşünür."diye konuştu.
"FINDIĞIN 14-15 TL SEVİYELERİNE ÇIKTIĞINI GÖRECEĞİZ"
Bu konuda detaylı bir şekilde el ilanları dağıttıklarını, bazı odaların sokaklara pankartlar astıklarını, tüm bu uyarılara rağmen korkunç bir şekilde pazara emanet fındık indirildiğini belirten Osman Sarıkahraman, şunları söyledi,"Satılan fındığa söyleyecek bir sözümüz yok, olamaz da. Ancak altını çizerek söylüyorum, pazara inen fındığın yüz de 90’ının emanet bırakıldığını öğrendik. Ziraat Odaları Birliği’nin yapmış olduğu rekolte çalışması, aşağı yukarı tutacak. 550 bin ile 600 bin ton arasında fındık bekliyoruz. Bu fındığın 150 bin tonunun pazara köylü tarafından hiç indirilmeyeceğini düşünüyoruz. Türkiye piyasasında yaklaşık 450 bin ton fındık bu aylarda işlem görecek. Acele etmenin hiç bir gereği yok. Önümüzdeki aylarda fındığın 14-15 TL seviyelerine çıkacağını göreceğiz."