Samsun’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 89. yıl dönümü denize çelenk bırakılarak kutlandı.
Samsun Liman Başkanlığı’nın Samsunum - 1 gemisinde düzenlediği programa; Samsun Vali Yardımcıları Faruk Necmi Kurt, Ali Galip Saral, Metin Borazan, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Dursun M. Mehel, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Samsun Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı SG. Alb. Murat Özer, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
“SUYA VE DENİZLERE HAKİM OLAN MİLLETLERİN EKONOMİK YÖNDEN ÇOK BÜYÜK GÜÇ KAZANDIKLARI GÖRÜLMEKTEDİR”
Programda bir konuşma yapan Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, “Kurtuluş Savaşımızı müteakip, devletin siyasi bağımsızlığının yanında ekonomik bağımsızlığını da sağlamaya yönelik atılan en önemli adımlardan biri de Kabotaj Kanunu’nun kabulüdür. 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizdeki ticaret hakkı yeniden düzenlenerek, Türk vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere verilmiştir. Böylece, yabancıların denizlerimizden elde ettiği sayısız çıkarlara son verilmiş, karasularımızda seyrüsefer hakkı asıl sahibine, Türk bayraklı gemilere geçerek, deniz ulaşımı ve tüm denizcilik faaliyetleri millileştirilmiştir. Uygarlık tarihi incelendiğinde suya ve denizlere hakim olan milletlerin ekonomik yönden çok büyük güç kazandıkları görülmektedir. Tüm ulusumuzun ve denizcilik camiamızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal’ın konuşmasından sonra denize çelenk bırakıldı. Ayrıca Samsunum-1 gemisini takip eden sahil güvenlik tekneleri renkli görüntüler oluşturdu. Çelenk bırakma programını ardından Yelken Kulübü’nde yapılan iftardan sonra program sona erdi.