Samsun’un Tekkeköy ilçesine kurulması planlanan “Samsun Lojistik Merkezi”nin 2017 yılında tamamlanacağı bildirildi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (OKA) alınan bilgilere göre, 2011 yılında hazırlanan “Samsun Lojistik Merkezi Projesi”nin ihalesinin 4 parçadan oluştuğu, proje ihalelerinin 2015 yılında tamamlanıp, projenin 2017 yılına yetiştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Program Otoritesi’ olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı’ndan (BROP) sağlanan yeni bütçe imkanlarını etkili bir şekilde Samsun için kullanabilmek amacıyla 2011 yılında Samsun Lojistik Merkezi Projesi hazırlandığı ifade edilen açıklamada, “26 Nisan 2012 tarihinde açıklanan nihai değerlendirme sonrası 11 proje ‘Önceliklendirilmiş Projeler Listesi’ne girmeye hak kazanmış olup Samsun Lojistik Merkezi Projesi en yüksek bütçeli tek majör proje olarak müzakereye hak kazanmış ve 25 milyon euro bütçesi ile büyük bir başarı göstermiştir. Proje bütçesi müzakere sürecinde yaklaşık 42 milyon euroya ulaşmıştır” denildi.
OKA’nın açıklamasında projenin genel hedefleri şöyle sıralandı: “Bölgede operasyonlara başlama isteğinde firmalara lojistik depo imkanlarını sağlamak için proje hedef bölgesinde bölgesel rekabet edebilirliği geliştirmektir. Samsun Lojistik Merkezi, Türkiye’nin kuzey kıyısında yarım milyondan fazla nüfusa sahip Samsun’da ‘kuru-liman’ tipi bir tesis kurmayı hedefleyen bir yatırımdır. Şehir, Karadeniz’in önemli limanına ev sahipliği yapmaktadır. Samsun Lojistik Merkezi, Samsun şehir merkezine yaklaşık 15 km doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulacaktır. Samsun merkez limanına (ana giriş) 20 km, Çarşamba Havaalanı’na ise 10 km uzaklıktadır. Samsun-Ordu karayolu, lojistik merkezin 1.8 km kuzeyinden geçmektedir. Samsun-Ordu karayolu doğu-batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun’u Ankara’ya bağlayan anayoldur. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı Lojistik Merkezin tam olarak yanından geçmektedir. Samsun Tekkeköy Lojistik Köy Projesi, beş farklı büyüklükte depolardan, bir sosyal ve idari binası, bir komisyon ofisi, bir yangın istasyonu, hizmet istasyonları, benzin istasyonu, iki araç ölçüm binası, iki güvenlik binası, yollar, otopark alanları ve demiryolundan oluşmaktadır. Toplam alanı yaklaşık 670 bin m2’dir.”
PROJE 2017 YILINDA TAMAMLANACAK
OKA, projenin son durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Projenin ihalesi 4 parçadan oluşmaktadır. İnşaat, inşaat müşavirliği, teknik yardım ve mal alım ihaleleri. Projenin tüm dokümanları hazır hale getirilmiş proje ihalelerinin 2015 yılında tamamlanması hedeflenmektedir. Bu 4 ihaleden inşaat müşavirliği ihalesi tamamlanmak üzere olup, inşaat ihalesine ise yakın zamanda çıkılması hedeflenmektedir. Teknik yardım ve mal alım ihaleleri ise 2015 yılının ileriki aylarında gerçekleşecektir. İhalelerin tamamlanmasının ardından çalışmalar başlayacaktır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Program Otoritesi’ olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında devam eden projenin dahil olduğu dönem 2017 yılında son bulmaktadır. Proje de 2017 yılında tamamlanacaktır. Projenin yüzde 90’ı Avrupa Birliği tarafından fonlanacak. Yüzde 10’luk eş finansman ise Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından karşılanmaktadır. Samsun Lojistik Köy Kurulması İşbirliği protokolünü imzalayan kurumlar ve hisse oranları ise Samsun Büyükşehir Belediyesi hisse oranı yüzde 40, Tekkeköy Belediyesi hisse oranı yüzde 10, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası hisse oranı yüzde 25, Samsun Ticaret Borsası hisse oranı yüzde 15, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi hisse oranı yüzde 10 ve OKA doğal üyedir."