Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Kongre Komplesi’nin hayata geçirilmesi için yürüttükleri çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.
TTSO Meclis Toplantısı’nda konuyla ilgili bilgiler veren ve yapılan çalışmalar sonucunda yurt dışından bir firma ile ön protokolün imzalandığını hatırlatan Hacısalihoğlu, 70 bin metre kare inşaat alanına sahip projenin içerisinde 3 bin 500 kişilik kongre merkezi, 6 bin metre kare fuar alanı ve 250 odayı aşkın yatak kapasitesi bulunduğunu kaydetti. Bu projeye bir bina veya otel olarak bakmamak gerektiğine işaret eden Hacısalihoğlu, “ Basit bir olay değil. Kongre Merkezi’nin asıl amacı ilimizdeki otellerin dolu olmasını sağlayacak bir çalışmadır. Sürekli kongrelerin yapılması ile ortalama ilimizde 2 bin yatak kış mevsimlerinde doluluk sağlanacak. Bölgemize ve şehrimize daha fazla katkı sağlayacak. Burası uluslararası kongrelerin organize edileceği bir merkez olacaktır. Kongre Merkezi Kompleksi şehrimiz adına önemli bir adım ve proje şu anda meclis üyelerimizin dönemine rastlamıştır” şeklinde konuştu.
Turizm konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Hacısalihoğlu, bölgemizde doğa, kırsal, dağ ve eko turizm konusunda yoğunluğun sürekli arttığını bildirdi. Yapılan hesaplamalara göre bölgeye bu amaçla yılda 500 bin turistin geldiği fakat bu rakamın yetersiz olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, orta vadede 3 milyon bu alandaki turizm için hedeflendiğini kaydetti. Bölgede daha fazla bu doğa, kırsal, dağ ve eko turizm destinasyonu üretilmesi gerektiğini dile getiren Hacısalihoğlu, Trabzon merkezli bu destinasyonların komşu illere de yayılarak, bir hafta ile on gün aralığında turistlerin bölgede misafir edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dağ turizmi konusunda Tonya-Kalınçam ve Düzköy-Şahinkaya belgelerinde Avusturyalı uzmanlar tarafından yapılan incelmelerin ardından master planların çıkarılmakta olduğunu hatırlatan Hacısalihoğlu, bölgemize gelen turistlerin kalış sürelerini uzatmaya yönelik adımların atıldığını söyledi. .
Trabzon’da tarih turizmi için potansiyel oluşturan bin 800 kayıtlı eser bulunduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, 2000 yılında UNESCO yedek listesine alınan Sümela’nın asıl listeye alınması için girişimlerin sürdüğünü, Ortahisar sur içi bölgesinin de bu kapsamda yedek listeye alınması girişimlerinde bulunacaklarını belirtti.
Kurvaziyer turizmi çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Hacısalihoğlu, Trabzon’un oluşturduğu platforma son olarak Bulgaristan’ın katıldığını ifade etti. Hacısalihoğlu, Ege’deki sorunların aşılması ile Karadeniz’e daha fazla kurvaziyer gemi geleceğini, aynı zamanda geçiş ücretlerindeki indirim taleplerinin sağlanması ile Karadeniz’e giren gemi ve turist sayısının daha da artacağını kaydetti.
Sağlık turizmi konusunda yapılan çalışmalarda somut adımların atılması gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, Kongre Merkezi Kompleksi’nde yatırımcı firmanın kuracağı bir ünite ile özellikle estetik ve diş sağlığı konularında uluslararası alana hizmet planlandığını belirtti.