Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetimi Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, ülkemizde meyvecilik ve fidancılık sektöründeki hızlı gelişmeler, üretilen fidan sayısı ve kalitesindeki artış ve meyve ihracatında artış ile kendini gösterdiğini söyledi.
Tanrıver, yaptığı açıklamada, ülkemizin meyve ve fidan ihracat potansiyelinin her geçen yıl arttığını belirterek, 2002 yılında 3,5 milyon olan fidan üretiminin 2008 yılında 21,2 milyona ve 2014 yılında ise 63,8 milyona çıktığını kaydetti.
TÜİK fidan ihracat verilerine göre ihracatta hızlı artış gözlemlendiğini belirten Tanrıver, Türkiye’nin AB ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere pek çok ülkeye fidan ihraç edebilir konuma geldiğini söyledi.
Fidancılıkta modern tekniklerin kullanımının da gittikçe arttığını ifade eden FÜAB Başkanı Gürsel Tanrıver, “Fidan üreticilerinin ülkemiz meyveciliği açısından sektöre kazandırdığı olumlu katkılar ise üreticinin yenilikleri uygulamadaki hevesi sonucunda, doku kültürü yöntemlerini uygulamak üzere laboratuar yatırımı yapılarak anaç ihtiyacının ülkemiz üretimlerinden karşılandığı gözlenmektedir. Bu şekilde modern fidan üretimi teknikleri ile ismine doğruluk ve sağlıklı fidan üretiminin önemi daha da iyi değerlendirilmiştir. FÜAB olarak fidancılık sektöründeki gelişmeye yönelik olarak;
Sektör adına Bakanlığa taleplerimiz iletilmekte; fidan üretimi desteklemeleri ile ilgili mevzuat düzenlemelerinin yapılması amacıyla Bakanlık ve Ziraat Bankası’na gerekli girişimlerde bulunulmakta, yönetim kurulunun sorumlu olduğu iller belirlenerek tüm üyelerle irtibat sağlanmakta. Çalıştay ve projeler ile sektörde ilerlemeler için gerekli çalışmalar yürütülmektedir.”