Uluslararası Para Fonu (IMF) Pazartesi günü yayınladığı raporda 2019’a dair büyüme tahminlerini üç yılın en düşük seviyesine çekti. Avrupa’daki talep düşüklüğü ile birlikte finansal piyasalarda son zamanlardaki oynaklığa dikkat çeken IMF, büyüme tahminini %3,5’e düşürürken ticari tansiyonun yeniden yükselebileceğine dair uyarılarda bulundu. Finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın beklenenden daha derin olabileceğine değinen IMF’nin Avrupa’daki birçok ülkenin büyüme tahminini de düşürdüğü görülüyor. Büyüme endişeleri sürerken ABD ekonomisinden gelen güçlü veriler sonrası yükselen piyasalar ve tahvil getirileri ise altın fiyatları üzerinde baskı yapmaya devam ediyor.

IMF, yayınladığı son ekonomik görünümde küresel büyüme tahminini %3,7’den %3,5’e çekti. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına dair uyarılarda bulunan IMF, önceliğin ticari bariyerlerin yükseltilerek halihazırda yavaşlamakta olan küresel ekonomiye zarar verilmesi yerine ülkeler arasındaki ticari anlaşmazlıkların çözülmesi olduğunu vurguladı. IMF, ticari tansiyonun düşmesiyle birlikte Çin’in 2019’da %6,2 büyümesini bekliyor. Pazartesi günü açıklanan verileri göre Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte yıllık %6,4 büyüyerek krizden bu yana en zayıf performansını gösterdi.

ABD’ye dair büyüme tahminini değiştirmeyen IMF, Amerikan ekonomisinin 2019’da %2,5 büyüyeceğini öngörürken, vergi kesintilerinin etkisinin azalması ve faizlerin yükselmesiyle birlikte ekonomik büyümenin 2020’de %1,8’e düşeceğini tahmin ediyor. ABD’de Cuma günü açıklanan verilere göre imalat üretimi %1,1 artış gösterirken sanayi üretiminin %0,3 yükseldiği görülmüş ve kapasite kullanım oranı %78,7 olmuştu.

Avrupa’daki gelişmelere de değinen IMF, Almanya’nın büyüme tahminini %0,6 düşürerek %1,3’e çekti. Raporda, düşük tüketici talebi ve zayıf sanayi üretimiyle birlikte Alman otomobil üreticilerinin yeni emisyon standartlarına geçiş sürecinde sıkıntı yaşamasının bu durumda etkili olduğu belirtildi. İtalyan ekonomisinin de düşük talep ve yüksek dış borçtan zarar gördüğünü belirten IMF, Fransa’daki “sarı yelekliler” gösterilerinin Fransız ekonomisine zarar vermesiyle birlikte Euro Bölgesi büyüme tahminini %0,3 düşürerek %1,6’ya çekti.

Öte yandan finansal piyasalardaki risklere dikkat çeken IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath, küresel piyasaların 2018’in çoğunda ticari tansiyondan ayrışmış olduğunu belirtirken, sıkılaşan finansal koşullar ve küresel büyümeye dair artan risklerle birlikte bu ikisinin son zamanlarda bağlı hareket ettiğini söyledi.

2018 dördüncü çeyrekten itibaren küresel piyasalarda görülen düşüş ve oynaklık, yatırımcıları güvenli varlıklara yönlendirerek altın fiyatlarının toparlanmasını sağlamıştı. Son zamanlarda ticari iyimserlikle birlikte bir miktar gerileyen altın fiyatları ons başına 1.277 dolara kadar düşse de küresel büyümeye dair endişeler bu düşüşü sınırlıyor.

Öte yandan dolar endeksi 17:47 itibariyle 96,38 seviyesinde bulunurken ons altın 1.280,45 dolardan işlem görüyor. Yerel altın fiyatlarında ise yarım altın 726 liraya satılırken gram altın 219 liradan alıcı buluyor.

Son olarak Arjantin ve Türkiye ekonomisinin daralacağını öngören IMF, bu daralmanın beklenenden daha şiddetli olacağını belirtti.