Milletvekili Ayar anayasa çalışmalarına değerlendirerek CHP’nin süreci uzatmak için çabaladığını ifade ederek,  “Anayasa komisyonunda bu taslak bir haftadır görüşülüyor bir hafta boyunca günde en az 13 saat bu konuyu konuşuyoruz. Bir milletvekili konuşmaya başladığı zaman bir buçuk saatten aşağıya bırakmıyor. 3 saatin üzerinde konuşan milletvekilleri var. Ne konuşuyorlar? Kitap okuyor. Abartmıyorum kitap okuyor. Amaç burayı uzatmak. Bunlar artık eski Türkiye’de kaldı. Varsa düşünceleriniz eleştirileriniz bunları sonuna kadar konuşalım. Konuşmalıyız da. Ama bunların yaptığı orayı kilitlemek. Bu mümkün değil bunu yaptırtmayız. Sonuna kadar muhalefeti dinleriz ama iç tüzükten kaynaklanan bir hakkı kötüye kullanmaya dönüştüğü an bizde iç tüzükten kaynaklanan haklarımızı kullanırız. Orada bir haftaya yakın süredir konuşmalar devam ettiği halde, onlarca milletvekili saatlerce konuştuğu halde sıra da 110 milletvekilinin konuşması vardı. Bu aylar sürecek bir çalışmaydı. İç tüzükten kaynaklana bir hakkı var komisyon başkanın veya komisyonun diğer üyelerinin nitekim bir önerge verdiler o önerge de yapılan müzakereler yeterlidir anlamında bir önergedir. Bu oya sunuldu ve kabul edildi. Genelden maddelerin görüşülmesine geçildi. Görüşmeler bitmedi. 21 maddenin üzerinde medde madde konuşmalar devam edecektir.” dedi.

CHP’nin sistem değişikliğiyle ilgili konuyu çarptırdığını ifade eden Milletvekili Ayar, “CHP,  hükümet sistemin değişmesiyle rejim değişimini eş değer tutmaya çalışıyor. bu yanlış. Cumhuriyet Türkiye’nin en büyük kazanımlarından bir tanesidir. Cumhuriyetle bir ak partilin sorunun olması asla düşünülemez.”  dedi.

Milletvekili Ayar Oluşturulan yeni anayasanın teklifinin 21 maddeden oluştuğunu ifade ederek, “Teklif 21 madden oluşmaktadır. Anayasanın 70 maddesinde değişiklik yapılıyor. Çünkü Hükümet sistemi değişikliğinden bahsediyoruz.  Cumhurbaşkanı sistemiyle milletvekili seçimlerinin beraber yapılacak. Bakanlar milletvekili olmayanlardan atanacak. Milletvekiliyseniz bakan yapıldığınız an milletvekilliğiniz düşecek onun için yedek milletvekilliği ifadesi kullanılıyor. Bugünkü anayasa da yargı bağımız deniliyor. Bağımsızlığın yanında bir de tarafsız ifadesi koyulacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları getiriliyor. Seçilme yaşı 25’den 18’e indiriliyor. Bu sistemde koalisyonlar sonlandırılıyor ve hiç bire şekilde bakanlar günlük siyasi tartışmaların dışında işlerini yapacak.

Atatürk heykelinin taşınmasıyla ilgili çıkan tartışmaları da değerlendiren Milletvekili Ayar, “Birlileri sinekten yağ çıkarmaya çalışıyor. Bunlar demagoji yapıp nerden ne vurabilirim hesabı ile yanlış işler peşinde konuşuyorlar. Rize’de böyle bir sorun olmadığı gibi bu işi bilenler bu işin karanını verenlere Rize halkına, esnafına siyasetine ve belediyemize teşekkür etmeleri lazım.  Çünkü süreç çok güzel  ve olması gereken  saygınlıkla yöneltiliyor. Sayın cumhurbaşkanımızın dediği gibi bizim cumhuriyetler ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’le hiçbir sorunumuzun olması mümkün değildir. Hepimiz biliyoruz daha önce o meydanda ne vardı? Valilik vardı, resmi dairler ordaydı. Şimdi ne var orda? Hepsi sistematik bir şekilde kaldırıldı ve orası yavaş yavaş tören alanı olmaktan çıkarıldı. Etkinlikler yapılıyordu orda. Etkinlikler yapıldığı esnada trafiğin kapatılmasından dolayı şehir kilitleniyordu. Bir kaç yıldan bu yana birçok etkinlik valilik önünde yapılmaya başlandı. Ve orası artık buranında tamirata girmesi ve yeni meydan projesi kapsamında Atatürk anıtının da valilik önüne taşınmasıyla artık orası tören alanı olarak kullanılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da gelişlerinde  de bütün programlar orda yapmaya başlandı. Doğrusuda budur. Bundan sonrada bu şekilde olacaktır. Bu tür yaygaralar kasıtlı ve art niyetlidir.” dedi.

Sağlık alnında Rize’miz AK parti  öncesiyle kıyaslanamayacağı gibi  her gün çak  daha iyi duruma gidiyor. Geldiğimiz şu nokta benim onayladığım bir nokta değil. Şu anda bölgelerimiz arasında “bizim orada yapılmasın” konusunda bir kulis çalışması başlatılmış. Netice itibariyle bunlardan birinde veya hiç birinde yapılmaya bilir. Sağlık bakanlığının şehir hastanesi formatında yapacağı bir yapılanmada çok daha farklı şeyler istiyor. Merkez istiyor. Ulaşımla ilgili bir takım kriterler istiyor. Havaalanıyla bağlantısından tutunda helikopterin inmesine kadar bütün bu şartlara bakıyor. En maksimum bu şartları oluşturacak yerlerde yapıyorlar şehir hastanelerini. Rize bürokrasisi ve siyaseti bir araya gelsek şurası olsun desek bile yaptırabileceğimiz bir proje değildir. Bu bir mega projedir Türkiye genelinde yapılan bir projedir. Bunun ayrıntılarında taviz vermeleri mümkün değil. O zaman gerçekçi olmamız lazım.  Bu konuşulan yerlerden bir tanesine karşı olduğum anlamı çıkarılmasın bundan hepsi bizimde onay verebileceğimiz yerler. Ama bakanlığın kriterlerinde daha farklı şeylerin aradığını ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla şehir hastanesinin bir yerde yapılmasına karar verilse bile karar verme aşaması  ve yapılması belli bir zamanı alacağı için hatta yapılamama ihtimaline karşın biz bir ihtimali tekrar bakanlıkla görüştük. Devlet hastanesinin de hatta olabiliyorsa bölge hastanesinin de a araştırma hastanesi  bünyesinde toplanması, dolaysısıyla toplam kapasiteyi sağlık birimlerimizin toptan kullanması sağlık hizmetlerine kalite getirecektir. Bunlar üzerinde bakanlık çalışıyor. “ dedi.