Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ımızın mesajlarına harfiyen uymalı. Peygamberimizin öğretisini, eğitimini, örnek oluşunu rol model yapmalı. Akıl ile ilim ile bilim ile güzel kültür ile sanat ile mantık, sağduyu, güzel ve üstün ahlak, edep, hayâ ile yaşamaya çalışmalı. İlmin, bilimin, sanatın, doğru kültürün, edebin fazilet değerlerini yaşam tarzı yapmalı. “Allah’ın emirlerini yapmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in iman, ibadet, ahlak ve hayatını örnek almalı.”

Tevhit dini olan İslam dini, tevhit inancını, Allah cc. İnancını, İslam ibadetlerini, güzel ve yüksek ahlakını bilip, yaşam tarzı yapmalı. Allah’ı zikredip, hatırlamalı. Evreni, dünyayı, insanı çok iyi tanımalı. Araştırma, geliştirme, inceleme, irdeleme, gezi, gözlem, tefekkür etmeli. Her şeyi derinlemesine düşünüp, doğru anlam vermeli. Yaratılışın kaynağını doğru bilmeli. Yaratanı dosdoğru tanımalı. Varlıklara müsamahakâr, hoşgörülü, toleranslı davranmalı. Öfkeye, kızgınlığa, aşırılığa kapılmamalı. Kendimizi kontrol etmesini becermeli. İnsanı merkeze alarak en güzel iletişim, diyalog, empati, sempati, dayanışma, yardımlaşma, paylaşma, anlayışlı olma ilişkisi kurmalı. İnsanın, Allah’ın yarattığı kutsal, mübarek, harika, harikulade, şahane, mükemmel varlık olduğunu asla unutmamalı. Salih- güzel hal, hareket, eylem, davranışlar sergilemeli. Nefsin kötülüklerine, şeytanın fitne ve bozgunculuğuna, kötü arkadaşların tutsağı olmaya düşmemeli. Her zaman yanlış, günah, haram işler yaptığımızda, Allah’ın bize gazabı, öfkesi, kızgınlığı, cezası olabileceğini unutmamalı. Bunun için yanlışlardan, sapıklıklardan, zalimlik ve zulmetmekten sakınmalı. Allah’ı, peygamberini salim, temiz akılla dinleyip, uymalı.

“Allah’ın mesajlarına ve hak ehli bilge insanların öğütlerine kulak vermeli.” Öğüt almalı. Hak, hukuk, doğruluk, adalet, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, hayâdan yana olmalı. Güzelliklerden, iyiliklerden, doğrudan taraf olmalı. “Allah’ın emirlerini yapmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. Kendimiz için istediğimiz iyilikleri başkaları içinde istemeli.” Her varlığa yardımcı olmalı. Hiçbir varlığa asla zalimlik yapıp, zulmetmemeli. İbadetlerimizi Kur’ân üzere, peygamberimizi örnek alarak yapmalı. “Peygamberimiz örnek alınmadan pek çok ibadet yapılamaz. Doğru ve tam yapılmış olmaz. Zira Kur’ân’da ibadetlerin yapılışının izahı, yapılışı, yapılma açıklaması, detayı hiç yoktur. Kur’ân esas olanı, asıl hedefi kısa, öz emreder. Açılımını Peygamberimize bırakır. Peygamberimize de ibadetlerin yapılışını Cebrail as. Meleği öğretmiştir.” İman, zikir, ibadet, dua, tövbe etme esas olan asıl ibadetlerdir.

Maddi, manevi temizlenmek için abdestle ibadete başlamalı. Kulak, göz, ağız, dil, kalp, beyin, vücut manen temiz tutulmalı. İbadetlerle iyileştirilmeli. Tövbe ile korunmalı. Amellerin faziletleri ile korunmalı. Nezaket, kibarlık, güler yüz, tatlı dil, güzel ahlak, edep, hayâ esas olmalı. Akl-ı selim- sağduyuluyla, mantıkla, akılla, makul davranarak, nefsi dizginleyerek, sapıklara uymayarak dosdoğru ve gerçekçi, sahici hareket etmeli. Hayırlı, iyi, güzel, yararlı, önemli, değerli, şahane işler yapmalı. Kötü, çirkin, yalan, yanlış, berbat olan her işten sakınıp, kaçınmalı. İnanlarla uyumlu, iyi geçimli, entegre olmalı. “Geçinen ve geçinilen olmalı.” İbadetlerden geri kalmamalı. İslam’ın sekiz hal hareke, ibadet şeklini yerine getirmeli. Farz, vacip, sünnet, mubah olanları eksiksiz yapmalı. Haram, günah, müfsid, israf olanlardan sakınmalı. Boş ve zararlı, kötü, çirkin, yanlış işlerin içinde olmamalı. Dünya hayatı ile birlikte ölüme hazırlanmalı. Ahirete hazırlanmalı. Ahretteki sorguya, mahkemeye, cennete hazırlanmalı. Cehennemden sakınmak için ne gerekiyorsa eksiksiz yapmalı. Salih- güzel amel, helal kazanç, helalinden harcama yapmalı. Aşırılık, gerilik, yanlışlık, batıl içinde asla olmamalı. Müminler kardeştir. Birbirine arkadaşlık, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, beraber çalışma, öğüt vermede bulunmalı. “Her organ ve vücut bölümlerini haram ve günahlardan mutlaka korumalı. Allah yolunda olmanın faziletlerini mutlaka öğrenmeli. Müslümanların, insanların birbiri üzerinde hakları, hukukları vardır. Bunlar öğrenilip, yerine getirilmeli.”

Sadece Kelime-i tevhit ve Kelime-i şahadet ile Müslüman olmak yetmez. Böyle olsa idi Kur’ân ve peygamber gelmezdi. “İslam dininin üst düzeyde 8 ( sekiz) ilmi vardır. Başında Kur’ân ve sünnet gelmektedir.” “Bu dini, İslam’ı ilimler öğrenilerek, yaşam şekli yapılmalı. İslam dini takva ile vera ile hakkıyla yaşanmalı. Sabırla, sebat ederek, samimiyetle İslam dini peygamberimiz gibi yaşanmalı.” Çevrenin entrika, fitne, fesat, nifak, kötülüklerine kanıp, aldanmamalı. Günahlardan, isyandan kaçınmalı. Anne ve babaya, akrabaya, komşuya, arkadaşa, dosta, tanıdık ve de yabancıya en güzel şekilde davranmalı. Başka kurtuluş yolu yoktur. Bunu asla unutmamalı.

Sadece İslam’ı ilimleri bilmekle bilge Müslüman olunmaz. Allah cc. Âlimdir- sınırsız bilendir. Âlim sıfatı içinde dini, ilmi, bilimsel, kültürel, aklı, nakli ilimlerin tümü vardır. Bizlerde dini ilimlerin yanında akli ilimleri, doğa ilimlerini bilmeliyiz. Aksi halde yarım bilgi, eksik, noksan bilgi ile kalırız. Evrende olan her bilimi, astronomi, jeoloji, biyoloji, tıp, sözel ilimler, sosyal ilimler, fen ilimleri, sayısal ilimler, teknik ilimler, insan ve varlık ile ilgili ilimlerde bilinmelidir.

Bilmesek ne olur, sorusuna bir hikâyecik ile yanıt verelim: “ Bir imam hatip, camide kürsüden vaiz ediyormuş. Hacda bir kedi bir evin çatısından diğer evin çatısına atlarken soğuktan dondu, diye anlatmış. Oysa bu hikâyenin aslı; bir kedi Erzurum’da kışın bir evin çatısından diğer evin çatısına atlarken, havada dondu, olacaktı. Zira Erzurum’da kışları sıfırın altında eksi 46 santigrat derece soğuk olduğunu bilirim. Bu durum Ağrı, Ardahan içinde böyledir. Ama imam hatip karıştırmış! Çünkü coğrafya, iklim bilgisi yokmuş!”  Bunun için akli ve nakli ilimleri, tekniği, teknolojiyi, ekonomiyi, her ilmi yeterince bilmek çok önemlidir. Sekiz tane dini ilim bilirsek, 18 tanede akli, doğa ilmi bilmeliyiz. Aksi halde eksik, cahil insan oluruz.

Peygamberimize iman ve itaat olmadan; İslam, mümin, Müslümanlık olmaz. Bugün peygambersiz bir din oluşturma hedefi güdenlerin hiç samimi olmayıp, hainlik ve düşmanlık içinde bir proje ürünü olduklarını unutmamak gerekir. Peygamberimiz, Kur’ân’ın örnek yaşayan öğretmeni, eğitmenidir. Sünnet, siyer olmadan İslam dininin yaşanılması olanaksızdır. Peygambersiz Kur’an olmaz. Peygambersiz İslam dini olmaz. Peygambersiz İslam ahlakı olmaz. Peygamberimizin hadis, sahih sünnetleri doğru ve güvenilirdir. İslam dinin bir parçasıdır. Peygambersiz bir İslam düşüncesinde olup, bunu tanıtmaya çalışanlar; ibadetsiz bir din oluşturma amacı gütmektedirler. Bu Hıristiyan, Yahudilik gibi bir inanış olma özelliğine götürür! Peygamberimizi her yönü ile çok iyi tanınıp, dinde örnek almalı. Hain olan alçak kahpe bozguncu münafıklara aldanmamalı. Peygamberimiz, Müslümanlara her yönü ile en güzel örnek, kılavuzdur.

Peygamberimiz gibi İslam dinini yaşamalı. Doğru, güvenilir, azimli, gayretli, mert, kahraman, şefkatli, merhametli, sabırlı, işinde sebat eden, nazik, nezaketli, kibar, alçak gönüllü, ağırbaşlı, hoşgörülü, güler yüzlü, tatlı dilli, cömert, kanaat sahibi harika, harikulade, şahane, estetik mümin olmalı. Sade, temiz, israfsız yaşayışlı olmalı. Vefalı, teşekkür eden, özür dilemesini, gerektiği yerde beceren, irşat eden, feyiz veren, tebliğ eden, en güzel örnek olan Müslüman olmalı. Akıllı, mantıklı, sağduyulu, dosdoğru bilgili, tutarlı, kararlı, ekip çalışması yapan, ortak akıl kullanan bilgin Müslüman olmalı. Birey, aile, toplum, devlet olarak İslam ahlak ve anlayışını ilim ve irfanla sürdürmeli. Maddi, manevi anlamda tertemiz olmalı. Şaka, mizah, güldürü pek yapmamalı.

Müslüman bir melek gibi olmalı. Hatta meleklerden daha üstün olduğunu kanıtlamalı. Hiç kimseye zarar, ziyan, korku, kaygı, endişe vermemeli. “Hak hukukunu savunduğu gibi başkalarının hak hukukuna da saygılı olmalı.” Çirkin, kötü, zararlı, çirkin, yalan, yanlış, boş, batıl, küfür, tağut işlerden alabildiğine sakınmalı. İçki, uyuşturucu, kumar, şans oyunları, faiz, tefecilik, karaborsacılık, stokçuluk, fahiş fiyatla mal satma, zina, zulüm yapmamalı. Rüşvet alma- verme, hırsızlık, gasp, hile, sahtecilik, sahtekârlık, hak yeme, alay etme, dedikodu, söz taşıma, gizlilik araştırma, izinsiz eve girme, kolaçan etme, kötü zanda bulunma, kıskançlık, kin, nefret, sihir, büyü, fal yapma gibi haram olan işlerden sakınmalı. Kibirli olmamalı. Tembel, miskin, cahil olmamalı. Nemelazımcı, umursamaz olmamalı. Hırsızlık, yağma, öldürme, yaralama, kavga etme, cinsel suçlar işleme, sapıklık içinde asla olmamalı. Dolandırıcılık, fuhuş, örgütlü ve de bireysel suç işlememeli. İslam’ın ve ilmin fazilet değerlerinin önerdiği İslam, mümin, Müslüman birey olmayı hedeflemeli ve de olmalı.

Sadece Allah’a inanmak yeterli değildir. Peygamberimiz zamanında müşriklerde Allah’a inanıyorlardı. Fakat hemen ardından tanrılarda edinmişlerdi! Müslüman bir bütün olarak Kur’ân, sünneti yaşamalı. “İmaj İslam, hayat takva ve vera olmalı.” Negatif enerji, düşünce, eylem taşımamalı. Kötü, zararlı, çirkin, boş bağımlılık içinde olmamalı. İslam sıfatı taşımalı. Tüm duyu organları, vücut bölümleri hak hakikat, İslam dini için işletilmeli. Nefsin, şeytanın, şeytanlaşmışların tuzak ve ağına düşmemek gerekir. Her an ölümün eşiğinde olup, hesabın sorulacağı unutulmamalı. Modern dünyanın sapık insanı, kendini kaybetmiş politize olmuş İslamcı adını alıp, kullanılan kadın ve erkekler, dini inkâr edip, kurtulacağını sanan solcu ve komünist beyinsizler, çıplaklığı modernlik sanan zavallı şaşırıp, sapıtmış mağara dönemi yaratıklardan uzak kalmak gerekir. İçki, alkol, sigara, uyuşturucu, bağımlılık yapan madde, kumar ve zararlı alışkanlıklarla beyni dumura uğramış zavallılardan olmamalı. Yanlış algı, alışkanlık içine düşmemeli. Düşmüşsek, düştüğümüz yerden kalkmasını becermeli. Birey, aile, toplum, devlet olarak doğru akılla doğru düşünce ve inançla hareket etmeli. “İyilikleri çoğaltmalı. Kötülükleri her an azaltmalı. Peygamberimizin yaşadığı dinin dışına çıkmamalı.” Bugün din adına modernlik, sapıklık, peygamberimizi tanımama, Kur’ân-ı kendi heva hevesine göre yorumlama, ibadetsiz din gibi onlarca din anlayışı yerleştirmek isteyen proje elemanları vardır.

Allah’ın mesajlarına, peygamberlerin sözlerine uygun davranmayanların, insanlık tarihi boyunca; doğru, dürüst, gerçekçi, sahihçi, akıllı, mantıklı, makul, sağduyulu, iyi, güzel, yararlı, hayırlı, insani, insancıl, insanlıklı, merhametli, haklı, hukuklu, hakkaniyetli, edepli, güzel ahlaklı, hayâlı davrandıkları, hareket ettikleri, eylemde bulundukları görülmemiştir. Zaten görülse idi, Allah cc. Mesajlarını insanlara göndermez. Peygamberler görevlendirmezdi.

Öyle sadece okula gitmekle akıllı, doğru düşünceli, doğru bilgili olunmamaktadır. Bugün Asya’nın çoğunluğu Budist inanışına sahiptir. Myanmar’da Arakan Müslümanları katledilmekte, yakılmakta, işkenceyle öldürülmektedir! Bunlar Budistlik adına bunu yapmaktadırlar. Başlarını keşiş denen kendi din adamları çekmektedir. Dünyada bu vahşeti, dehşeti, barbarlığı her yerde olduğu gibi burada da seyretmektedir! Bunlar, Budist olarak tapınaklarında, hatta bir tapınakta bile 6 milyondan fazla kara sıçanı- fareyi kutsal kabul edip, özel beslemekte, bakmaktadırlar. Beslemelerinin nedeni; farelerin kendi atalarının ruhunu taşıdıklarına inanmaktadırlar! Maymunları da kutsal saymaktadırlar.  

Hindularda sığıra tapınmaktadır. Hindu, Budist inanışı birbiri içine geçmiştir. İslam dışındaki her inanış; sapıklık, batıl, küfür, berbattır.

Batılı Hıristiyan ve Yahudilerde bir başka sapık, haydut, katliamcı, vahşi, barbar, saldırgandır. Bu sapıklarda iyilik etme, hizmet etme, yardım etme, güzel ahlak anlayışı, acıma duygusu yoktur. Başkası, öteki, diğerleri diye kabul ettiklerini yok etme duygu, düşüncesine sahiptirler!

 Bütün bozuk felsefi görüşler, batıl inanışlar ve ideolojilerin tarihi insanlık dışılıklarla doludur. Faşizm, komünizm, kapitalizm, Nazizm ve diğer diktatörlükler de bu sapık batıl küfür inanışlar gibidir. Zaten bunlarda dini inanış şeklini almıştır. Aklı, ilmi, bilimi, sanatı, kültürü, mesleği, dini doğru değerlendirip; yarar, kâr, insanlık için dosdoğru yaşamalı. İslam dışı, ilmin gerçeklerinin dışında olan her duygu, düşünce, davranıştan sakınıp, kaçınmalı. Başka çıkar, kurtuluş yolu yoktur. Bunu da asla unutmamalı. Şahane insanlıklı insan, mükemmel insancıl insan, harika insani bilge mümin Müslüman olmalı.