Anne ve babama hizmet vermekle nasiplenmiş bir evlatları olduğuma inanıyorum. Bir evladın anne ve babasına hizmet vermesi o evladın en asıl ve önem önemli görevleri arasındadır.

Rahmetli babamla bir arkadaş gibiydim. Babam Doğuda ve İyidere ilçemizde ticaretle iştigal eden küçük ölçekte bir sanayici ve çay tarımında oldukça büyük ölçekte bir çay üreticisi olarak tanınır. İlçede yaşadığın için genelde Cuma günleri Rize merkeze gelirdi. Birlikte Cuma namazına giderdik. Namaz sonrası bir kısım samimi olduğu arkadaşlarını da davet ederek birlikte yemek yerdik. Yemek paralarını ben ödemek isterdim. Çoğunlukla bana ödettirmezdi. Rahmetli babam hacı Hilmi beyle bir arkadaş gibi kol, kola gezerdik. Tanıyanlar bu kadarda ileri gitmeyim Nazar değecek sizlere derlerdi. 24 Ocak 2008 yılında aniden yakalanmış olduğu kanser hastalığı sonucunda 75 yaşında babama daha fazla hizmet vermem gereken bir zamanda, Allah’ın takdiri sonucu yakalanmış olduğu kanser hastalığı sonucu kısa zamanda hakkın rahmetine kavuştu.

Fakat muhtereme anneme uzun yıllar hizmet verme noktasında çok nasiple ve şanslı bir evladım. Bütün ömrünü hep benimle yaşayan canım annem Seher Hanım efendiye başta kıymetli eşim Selam Hanım ile birlikte uzun yıllar hizmet vermekle nasiplendik.

Bugün canım, annem artık pirifâni ve demans hastalı olarak hayatının en zor günlerini yaşamaktadır. 3 yıldır devam eden bu hastalığından dolayı ailece bir hayli üzüntü yaşamaktayız. Muhtereme annemin yaşı gereği (94) gelişen bu hastalık karşısında, her şey Allah’tandır inancımız ve sağlam itikadımız nedeniyle teselli olmaktayız. Muhtereme eşimden razı olsun. Ona yıllarca kendi annesi gibi bakmaktadır. Bütün ısrarlarıma rağmen kendisine yardımcı bir bakıcı tutmama müsaade etmemektedir.

Şimdi gelelim, ana ve babaya hizmetin dünya ve ahiretteki önemine ve mükâfatına…

Ana-ba­ba­ya iyi­lik et­mek, on­la­rı za­rar­dan ve sı­kın­tı­dan ko­ru­mak farz­dır. Ana ve ba­ba­sı­nı razı eden kim­se için, Cen­net­te iki ka­pı açı­lır. Ana-ba­ba­nın ezi­yet­le­ri­ne kat­lan­ma­lı ve sab­ret­me­li­dir. Ana-ba­ba­ya, kayınvalide ve ka­yınpe­de­re hür­met ve hiz­met bi­rin­ci va­zi­fe ol­ma­lı­dır. Anne ve baba ölürse şunları yapmak lâzımdır:
De­fin­de er­ken dav­ran­ma­lı.
Sün­net üze­re yı­ka­ma­lı.
Sün­net üze­re ke­fen­le­me­li.
Ce­na­ze na­ma­zı­nı bi­li­yor­sa ken­di­si kıl­dır­malı. Bidat eh­line kıl­dır­ma­ma­lı.
Sa­lih­le­rin ara­sı­na def­net­me­li.
Ka­bir ba­şın­da dua et­me­li.
Borç­la­rı­nı öde­me­li.
Iskatını he­men yap­ma­lı.
Va­si­yet­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­me­li.
Na­maz­lar­dan son­ra dua et­me­li.
Se­va­bı on­lar için oruç tut­ma­lı…
Se­va­bı on­lar için hac et­me­li.
Se­va­bı on­lar için sa­da­ka ver­me­li.
Ka­bir­le­ri­ni ziyaret et­me­li.
Ya­kın­la­rı­na ve dost­la­rı­na iyi dav­ran­ma­lı, arayıp sormalıdır.