Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, “tarladan sofralara ekmeğin hikayesi”nin her yönüyle ele alındığı bir kitap yayınladı.
Türkiye’nin birçok üniversitesinden akademisyenlerin yıllar süren araştırmalarının da yer aldığı “Ekmek”isimli kitapta, buğdayın tarlada başlayan serüveni, ekmek olup sofralara gelene kadar geçtiği aşamalar her yönden ele alındı.
Ekmeğe ilişkin her şey bu kitapta
Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nın Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiği projelerin de yer aldığı kitapta, Buğday ve ekmek hakkında toplumu yanlış yönlendiren iddialardan tam tahıl ürünlerinin sağlık üzerine etkilerine, glutensiz ürünlerden fenilketonüri hastalığının tanısı ve tedavisine, ekmekte tuz oranının düşürülmesinden ekmek israfının önlenmesine kadar daha birçok önemli konuda bilgiler bulunuyor.
Yayınlanan kitabın, tüm üniversite yönetimlerine ve gıda mühendisliği bölümlerine gönderildiğinikaydeden Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, “Yerli ve yabancı üniversitelerle ortaklaşa düzenlenen çalışmalar neticesinde formüle edilen ürünler ile halk sağlığına büyük katkılar sağladık. Fabrikamız önderliğinde yapılan eğitimler ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen sektör temsilcilerine dersler verdik. Tüm bu birikimlerimizin sonucunda ekmek ile ilgili kapsamlı bir eser çıkarmak istedik. Emeği geçen tüm akademisyenlere, çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
İlkbahar’dan “doğal gübre” kullanılması çağrısı
Genel Müdür İlkbahar, kitaba ilişkin bilgiler vermesinin ardından, yine ekmeğe ilişkin açıklamalarda bulunarak, tüm üreticilere doğal gübre kullanılması çağrısında bulundu. Doğal gübrenin gerekliliğinin altını çizen İlkbahar, şunları söyledi:
“Yapacağımız çalışmalarda, doğal ve sağlıklı ekmek yemek için unlardaki katkı maddesinin kalkması gerekiyor. Bunun yapılabilmesi için de ilk adım tarlalarda kimyasal gübrenin kullanılmaması. Eskiden olduğu gibi doğal gübre kullanılsın ve böylece ürünlerimiz tamamen doğal olsun.”