Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, ’’Vefatının 850. yılında Ahmet Yesevi" konulu konferans verdi.
Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta Yıldız, Ahmet Yesevi’nin hayatı, hizmetleri ve eserleri hakkında bilgiler verdi. Yıldız, "Zamanını üçe bölüyor Yesevi Hazretleri; birinci diliminde bu kadar nimetleri bize veren Allah’a ibadet ediyor. İkinci diliminde Peygamber Efendimizin ’Ya öğrenen ol, ya öğreten ol, ya bunları seven ol, bir dördüncüsü olma ki, helak olursun’ hadisine imtisalen öğrenci yetiştiriyor. Üçüncü kısmında ise, alın teriyle kendisinin ve çocuklarının geçimini sağlamak için tahtadan kaşık ve kepçe yontuyor, onu satarak geçiniyor. Siz böyle samimi olduğunuz zaman sadece insanlara değil, kâinattaki bütün varlıklara hükmetmiş olursunuz. Yesevi Hazretleri’nin yonttuğu kaşıkların ve kepçelerin satışını onun halden anlayan öküzü yapıyor. Yesevi Hazretleri yine öğrenci yetiştirmeye devam ediyor” dedi.
“Tarihçi Fuat Köprülü’nün ifadesiyle 99 bin öğrenci yetiştirmiş, ilmik ilmik onları işlemiş” diyen Yıldız, “Halden anlayan öküzü onun adına kaşık, kepçe satıyor. Dürüst insanlar, ’Yesevi Hoca bizim çocuklarımızı yetiştiriyor ona katkıda bulunalım’ diye kaşığı alıyor, yerine parası koyuluyor. Uyanık İnsanlar ise ’bu öküz ne anlar’ diye kaşığı alıyor, yerine parasını koymuyor. Ama öküz parayı alana kadar onun peşinden takip ediyor, ne zaman ki parayı veriyor onun peşini bırakıyor” ifadelerini kullandı.
YOYAV Genel Başkanı İbrahim Ateş ise, Hoca Ahmet Yesevi’nin düşüncesi ve ilmiyle çağında çığır açtığını ve yetiştirdiği öğrencileri vasıtasıyla Anadolu’yu aydınlatan bir alim olduğunu söyledi. Hoca Ahmet Yesevi’nin diline düşkün, dinine bağlı, devletine saygılı ve milletine meftun bir insan olduğunu kaydeden Ateş, “Tabii, her fânî gibi o da doğdu, yaşadı ve öldü. Ancak ölmekle unutulmadı. Eserleri, düşünceleri ve hizmetleri ile gönüllerde taht kurdu. Şiirleri dillerde, düşünceleri gönüllerde ve eserleri ellerde devam etti durdu. Hâtıraları hâfızalarda yaşatıldı, hikmetleri günümüze yansıtıldı. Adına bir üniversite kuruldu. Hoca Ahmet Yesevî Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi onun yaktığı ilim-irfân meşalesini söndürmedi, sürdürdü” şeklinde konuştu.
Yıldız’ın Divan-Hikmet adlı eseri şiir şeklinde sadeleştirerek yayınladığını anlatan Ateş, “Böylece Sayın Yıldız’ın muhtasar ve müfid olan takrizi ile Yesevî yıldızı, yurdumuzun fikir fezasında yeniden parlayarak genç kuşaklara ışınlarını yansıtır oldu. Ben, Sayın Yıldız’ın bana hediye ettiği bu güzel kitabı okudum ve fevkalade faydalandım. Bilhassa 44, 45, 46 ve 67. sayfalarındaki yetim, garip ve fakirlerle ilgili on bir dörtlüğü tekrar tekrar okudum. Vakfımızın gayeleriyle örtüşüp gayretimizi kamçılar nitelikte olduğunu gördüğüm, sevdiğim âlimlerden biri olan Ahmet Yesevî’yi de ölümünün 850. yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anar, ruhunun şâd, mekânının cennet ve makamının yüce olmasını niyaz eder, vefâkâr heyetinizi hürmet ve muhabbetle selamlarım” diye konuştu.
Konferansın bitiminde Ateş, Yıldız’a kendi eseri olan üçlü takımı verirken, Yıldız da Ateş’e UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevî Yılı anısına Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından yayımlanan "Dîvân-ı Hikmet’’ kitabını hediye etti.