Antalya’da çevre örgütleri, Bakanlar Kurulu’na her türlü altyapı yatırımı için, ‘izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil’ yetkisi veren 6745 sayılı yasanın 80. Maddesinin iptali için basın açıklaması yaptı.
Antalya’da faaliyet gösteren başta çevre ve çeşitli sivil toplum örgütleri üyesi yaklaşık 50 kişi Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. “Yaşamı Savunuyoruz, 80. Maddeyi istemiyoruz” pankartı açan grup, “Madde 80 doğaya darbedir”,"Kamu yararı yalan, Madde 80 talan" yazılı dövizler açtı.
Çevreci kuruluşların ortak bildirisini okuyan Tuğba Günal, "Madde 80 ile ülkemizin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılama arz güvenliği sağlama dışa bağımlılığını azaltma teknoloji dönüşümü sağlama gibi milli değerler gerekçe gösterilerek hukuksuzluk meşrulaştırılacak; talan, ’Stratejik yatırım haline getirilecektir’. Devam eden ve tamamlanan benzer projelerle daha önce defalarca örneklerini gördüğümüz üzere doğayla birlikte kent eko sisteminin olmazsa olmaz unsurlarından olan ta-yaban hayvanlarının yaşam alanları talan edilecek. Zorunlu göçe tabi tutulan yaban hayvanlarına verilen zararlar hem kırda hem de kentte telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktı” dedi.
Günal, 80 maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.