Döşemealtı Belediyesi, ilçeye kazandırılmak istenen 75 yataklı tam donanımlı hastane inşaatı ile ilgili açıklama yaptı.
Döşemealtı Belediyesi tarafından Belediye şirketi Döşemeyol A.Ş. tarafından İlçeye kazandırılmak istenen 75 yataklı tam donanımlı hastane inşaatı ile ilgili kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik yayınların yapıldığı belirtilerek yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, “Döşemealtı İlçemiz, Yeni Büyükşehir Yasası ile sınırları 3 kat artarak Antalya’nın en büyük merkez ilçesine dönüşmüştür. Türkiye’nin en önemli Organize Sanayi Sitesi İlçemiz sınırlarında yer almaktadır. Aynı zamanda Antalya’yı Anadolu’ya ve Ege’ye bağlayan ulaşım ağı üzerinde olması nedeniyle kentin giriş kapısı vazifesi görmektedir. Yeni Otogar ile Oto Galericiler Sitesi’nin de İlçemize taşınacak olmasıyla her geçen gün artan nüfusumuz daha da büyüyecektir.
Buna rağmen; İlçemiz de Poliklinik ve Sağlık Ocakları dışında tam donanımlı sağlık tesisi bulunmamaktadır. En yakın sağlık tesisi olan Tıp Fakültesi, uzak mahallelerimizi de düşünürsek 20 ila 40 kilometre mesafededir. Dolayısıyla bölge halkımızın en büyük isteği olan Hastane için kamu-özel sektör işbirliğiyle 75 yataklı hastane kazandırmak için gerekli izinler alınmış ve yasaların uygun gördüğü şekliyle de hareket edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Döşemealtı ilçe halkının hastane talebine cevap verebilmek için ruhsatı var olan bir hastanenin bölgeye kazandırılması gerektiği belirtilen açıklamada, “işletme ihalesi ile ruhsatlı bir firma olan Antalya Şelale Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş ile Belediye şirketimiz arasında 05/04/2016 tarihinde sözleşme imzalanmış ve proje çalışmalarına başlanmıştır. İnşaat tamamlandıktan sonra hastanenin ekip, ekipman, teknik donanım gibi her türlü tefrişat işletmeci tarafından sağlanacaktır. Yapılan protokole göre; Emekli Sandığı, SGK’lı, Bağ-Kur’lu ve çalışanlar kamu hastanelerinden nasıl hizmet alıyorsa aynı şekilde hizmet alması sağlanacağı gibi hiçbir güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi 20 vatandaşın (her ay) tedavisi için belediye kontenjanı şartı getirilmiştir. Diğer taraftan Hastane’nin işletmecileri yıllık 1 Milyon 200 Bin Lira kira ödeyecektir. Bugünün kira geliriyle de yaklaşık 15-20 yıl sonra hastaneye yapılan yatırım, belediye kasasına girmiş olacaktır” denildi.
Açıklamada şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığının Özel Hastaneler Yönetmeliği Geçici 1. Maddesince 11.07.2018 tarihine kadar ruhsatlandırılması koşulu nedeni ile süratli hareket edebilmek için 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 21-B pazarlık usulü anahtar teslimi maddesi ile ihaleye çıkarılmıştır. Bu madde, birçok kamu kurumunun özellikli işlerinde, kalitenin ve zamanın önemli olduğu durumlarda kullanmış olduğu bir kanun maddesidir. Antalya Altınova Yolu İkmal İnşaatı, Aspendos Bulvarı-EXPO 2106 Antalya arası Sanat Yapıları İşi de aynı yöntemle ihale edilen projelere örnek olarak gösterilebilir. Hastane İnşaatı iş bitirmesi olan 6 firma yeterlilik ihalemize katılmıştır. Söz konusu ihaleye ilişkin pazarlık usulü anahtar teslim götürü bedel yöntemine uygun olarak hazırlanan ihale dokümanlarının Kamu İhale Kanununca yapılması gereken bildirimi EKAP üzerinden 10/11/2016 tarihinde 2016/483598 İhale Kayıt Numarası ile EKAP’a yüklenmiştir. Belediye şirketimiz Döşemeyol İnş. San. Tic A.Ş. ihale komisyonunun yaptığı değerlendirme sonucunda; yasalara uygun olarak verilen teklifler arasında ”İntim İnşaat Tic. Müşavirlik Ltd. Şti’nin götürü bedelle 26 milyon 300 bin TL’lik teklifi uygun bulunmuştur. Gerekli incelemeler tamamlandığında firma ile sözleşme yapılıp temel atılacaktır. Hastanemizin inşaat alanı 11 bin 715 metrekare olup işin bitiş süresi (10 Ay) 300 gündür.”
Döşemealtı Hastane inşaatının yüksek bedellerle verildiği yönünde iddiaların gerçek dışı olduğu vurgulanan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın yakın tarihte yaptırmış olduğu benzer yatak kapasiteli hastane inşaatı ihale ve bedelleri aşağıdaki örneklerde açıkça görülmektedir. Sivas Su Şehri 50 Yataklı Devlet Hastanesi Yapım İşi 18/07/2016 tarihinde (Fiat farklı ihale) 28 milyon 29 bin TL’ye ihale edilmiş olup işin süresi (20 ay) 600 gündür. Antalya Finike 75 Yataklı Devlet Hastanesi Yapım İşi 26/05/2016 tarihinde 30 milyon 768 bin TL’ye ihale edilmiş olup işin süresi 16.5 ay) 500 gündür. Samsun İli Terme İlçesi 75 Yataklı Devlet Hastanesi Yapım işi 07/07/2015 tarihinde 29 milyon 441 bin TL’ye ihale edilmiş olup yapım süresi (21,6 Ay) 650 gündür. Bilindiği üzere Yapı Maliyetlerini, kullanılan malzeme ve teknik donanım direkt olarak etkilemektedir. Hastanemizin en son teknoloji ile ve çevre dostu sistemler ön görülmüş, dış kaplamasında, otomasyon sistemlerine, yedek enerji ihtiyaçlarından, yangın söndürmeye, pnömatik sistem dizayninden hasta yatak odası konforuna kadar her detay şartnamenin içinde mevcut olup her türlü yasal denetime açıktır” ifadelerine yer verildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin hesabında kullanılacak 2016 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkında tebliğin 5. Sınıf B Grubu Yapı’da 1610TL/M2 Maliyet öngörülmüştür. Söz konusu bu tutar ise her yılın başında yayınlanmaktadır. Dolayısı ile yıllık enflasyonun bu tutara yansıtılmamış olduğu gerçeği de kabul edilmelidir. Ayrıca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca yapım işi ihalelerinde metraj ve keşfin çıkarılarak maliyetin belirlenmesi ve bu bedelin yaklaşık maliyet olarak kabul edilerek ihaleye çıkılması keyfi değil zorunludur. Kamuoyunda, ihale bedeli konusunda yanlış ve eksik bilgiye dayalı bilgi kirliliği yaratanlar yada siyasi mülahazalarla yapılan yayınlar nedeni ile bu açıklamaların yapılmasını zaruri kılmıştır. Maksatlı olarak bilgi kirliliği oluşturanlardan, tüzel kişiliğimizi ve yöneticilerimizi haksız suçlamalara neden olanlar için hukuki süreçler başlatılmıştır. Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki Döşemealtı halkının en acil ve en öncelikli sorunu hastanedir. Bu sorunun çözümü için imkanlarını seferber eden hatta 2017 Bütçesi’nin neredeyse yüzde 20’sini sağlık yatırımına ayıran Döşemealtı Belediyemiz, hiçbir baskıya, yıpratmaya ve siyasi komploya itibar etmeden halkın layık olduğu en nitelikli sağlık hizmetini bölgemize kazandırmak için yasaların da ön gördüğü şekilde çalışmalarına devam etmektedir.”