Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle düzenlenen yemekte engelli bireyler ve aileleriyle bir araya geldi.
Cam Piramit’te gerçekleştirilen 2 bin kişilik yemeğe Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk, belediye bürokratları, engelli dernekleri, engelli bireyler ve aileleri katıldı.
Başkan Türel, her fırsatta engelli bireylerle birlikte olmaya özen gösterdiğine söyledi. Dünya Engelliler Günü’nün amacının bütün toplumda farkındalık sağlamak ve engellilerin sorunlarını çözmek olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “Bu konuda çok mesafe aldık. Yine de engelli kardeşlerimiz için ne yapsak az gelir. Ama unutmayalım ki, bundan 10-15 yıl önce caddelerde engelli yaşlı insanlar, dilencilik yaparlardı. Tekerlekli sandalye lüks bir araçtı. Engellilere ve engelli ailelerine devlet desteği yok gibiydi. Şükürler olsun ki, Türkiye’de artık devlet destek veriyor, belediyelerimiz hizmet veriyor, özel merkezlerimiz var. Bilim ve teknoloji gelişiyor, yeni protezler organ nakli gibi gelişmeler ümit veriyor. Bundan sonra çok daha iyi gelişmeler göreceğiz” dedi.

Engellilerin yaşamını kolaylaştırıyoruz
Engelsiz Antalya konusunda büyük kararlılık gösterdiğini belirten Başkan Türel, “Bu konudaki, hassasiyetimi en iyi bilen kişiler sizlersiniz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Engelsiz Antalya için başlattığımız projeleri hatırlatmak isterim. Bizlere eksiğimiz konusunda yol gösterebilirsiniz. Mekânlar Projemiz ile engelli bireylerin özel mülkiyetlerinde yaşamlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, evlerin girişlerine rampa yapılması, eşiklerin kaldırılması, banyo-wc, priz, mutfak tezgâhı gibi alanların engellinin kullanımına uygun hale getirilmesi sağlanarak, engellilerin konutlarında onların kullanabilirliğine uygun düzenlemeler yapılarak yaşamları kolaylaştırıyoruz” dedi.

420 Engelliye ulaşıldı
Başkan Türel, ‘Antalya’da Ulaşılmayan Engelli Kalmasın Projesi’ ile Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı, Konyaaltı, Aksu ve Serik’te yaşayan engelli bireylere uzman personel tarafından ziyarette bulunularak, sorunların yerinde tespit edildiğini ve çözüme destek sağlandığını belirtti. Projede önceliğin köylere verildiğine dikkat çeken Başkan Türel, “Merkez ilçemizin köylerinde yaşayan engelli vatandaşlarımızın ziyaretleri Engelli Hizmet Merkezi çalışanlarımız tarafından yapılıyor. Evlerinde ziyaret edilen engelli vatandaşlarımıza, ihtiyaçları doğrultusunda; nakdi yardım, tekerlekli sandalye, beyaz baston, gıda, eşya danışmanlık-rehberlik gibi yardımlarda bulunuyoruz. Bu ziyaretler kapsamında toplam 93 köye gidilmiş, 420 engelliye ulaşılmıştır. Engellilerimizin ve yaşlılarımızın bizzat evlerinde ziyaret edilerek sorunlarının yerinde tespiti ve çözüm üretilmesine yönelik çalışmalarımız bütün ilçelerimizde devam edecektir” dedi. Evde bakım ekibinde çalışan doktor ve hemşireler tarafından engelli ve yaşlı bireylerin sağlık kontrollerinin yapıldığını hatırlatan Başkan Türel, “Bakım elemanlarımız, engelli vatandaşlarımızın öz bakımlarını, ev temizliği, alış-veriş gibi günlük ihtiyaçlarını karşılıyor” şeklinde konuştu.

Engelli hizmet merkezlerini önemsiyorum
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Engelli Hizmet Merkezleri’nin çok önemsediği projeler olduğuna dikkat çekerek “Yavuz Özcan Parkı içerisinde bulunan Engelli Hizmet Merkezimiz ve Serik’te bulunan Serik Engelli Hizmet Merkezimiz ile engelli vatandaşlarımıza aktif olarak hizmet veriliyor. Diğer ilçelerimizde de bu merkezlerin açılması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl Korkuteli, Alanya, Gazipaşa, Manavgat ilçelerimizde Engelli Hizmet Merkezleri’nin açılışını tamamlamış olacağız” dedi.

Engelsiz ulaşım yaygınlaşacak
Yavuz Özcan Parkı içerisinde bulunan Engelli Hizmet Merkezi bünyesindeki Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “ Kütüphane ile görme engelli vatandaşlarımızın bilgi kaynaklarına erişmelerini sağlıyoruz. İşitme Engelli vatandaşlarımızın belediye hizmetlerinden etkin faydalanabilmesi için personelimize yönelik ‘İşaret Dili’ kursu hizmetimiz yeni hizmet binamızda sürdürülüyor.
Bedensel engeli olup, toplu taşıma araçlarını kullanamayan vatandaşlarımız, Engelsiz Ulaşım araçlarımız ile gitmek istedikleri yerlere götürülüyor. Bu yıl Korkuteli, Alanya, Gazipaşa, Manavgat ilçelerimizde engelsiz ulaşım araçlarımız ile hizmet verilmeye başlandı. Bu hizmeti diğer ilçelerimizde de yaygınlaştıracağız. Büyükşehir Belediyemizin ulaşım araçları dahil halkımıza sunduğu bütün hizmetlerin engellilerimizin erişimine uygun olması önceliğimizdir. Bu adımları da attık” diye konuştu.

Durmak yok yola devam
‘İlk göz ağrım’ dediği Döşemealtı Çıplaklı Mahallesi’ndeki Büyükşehir Belediyesi Özel Rehabilitasyon Merkezi’ni sürekli geliştirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Türel, “Türkiye’nin en büyük özel eğitim merkezi olma özelliğine sahip olan merkezde 620 özel gereksinimli bireye eğitim veriliyor. Biz göreve başlamadan önce 6 kişiydi. Şimdi 620 kardeşimiz bu hizmetten istifade ediyor” dedi. Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim için yeni bir proje, yeni bir hizmet yapılmayan gün boşa geçmiş gündür. Bizim iki günümüz bir olmamalıdır, her gün yeni bir dünyaya uyanıyoruz. Durmak yok, yola devam sloganımız, çalışmayı, daha çok çalışmayı ifade etmektedir.”

Engelli mola evi
Başkan Türel, önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Türel,
Engelli Mola Evi Projesi ile özel gereksinimli çocuk sahibi olan ailelere destek olacaklarını belirterek, “Çocuklarının kısmi zamanlı bakımlarını sağlayarak sosyal ve kültürel yaşama entegre olabilmeleri, psikolojik olarak kendilerini rahatlatabilmeleri ve ailelerin çocukları ile birlikte yapamadıkları çeşitli faaliyetleri yapabilmelerine imkân sağlamak amacıyla Mola Evi Projesini hayata geçireceğiz. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile hayırseverlerimizin işbirliğinde yürüteceğiz. Engelli bireylerin ebeveynlerinin çocuklarını günü birlik bırakarak önemli ihtiyaçlarını gidermelerine imkân sağlamak, bir günlük de olsa bir nefes almalarına fırsat yaratmak amacıyla engelli çocuklarının Mola Evi’nde kısmi zamanlı bakımı ve korunması Büyükşehir Belediyemizce yapılacaktır. Öncelikle merkez ilçelerimizde uygulayacağımız Mola Evi Projesini Kepez ve Muratpaşa’da uygulayıp diğer ilçelere de yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Engelli yaşam merkezi projesi
Engelli bireye sahip olan ailelerin en önemli korkularından birisinin de ‘Ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak?’ sorusu olduğunu vurgulayan Başkan Türel, “ Antalya’da yaşayan anne babası ölmüş ya da anne babası sağ ama yaşlılık veya sağlık nedenleriyle engellisine bakamayan ailelerimize destek olmak ve bu durumdaki engellilere ev sıcaklığında bir bakım ortamı hazırlamak amacıyla Varsak bölgemizde inşaat çalışmaları devam eden engelli yaşam merkezi ile kimsesiz engellilerimize bakım hizmeti vermeyi planlıyoruz. Böylece sosyal devlet ve sosyal belediyecilikte bir ileri aşamaya daha geçmiş olacağız. Artık hiçbir anne baba engelli evladı için benden önce ölsün duasında, temennisinde bulunmayacak. Şükürler olsun belediye olarak biz bu imkanı sağlamış olacağız. Belediyemiz devletimiz kimsesizlerin, kimsesi olmalıdır ve olacaktır. Bundan sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi de Allah’ın izni ve yardımıyla kimsesizlerin kimsesi olacaktır. Hiçbir anne ve babanın, kardeşin aklı arkada kalmayacaktır” şeklinde konuştu. Başkan Türel, Adana Aladağ’daki yurt yangınına da değinerek “ Allah Adana’daki gibi bir felaketi, acıyı bir daha göstermesin” dedi. Başkan Türel, konuşmasının sonunda engelli hizmetlerinde kendilerine destek veren kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.
Engelli bireyler konuşmaların ardından gerçekleştirdikleri gösterilerle bütün engelleri bir kez daha ortadan kaldırdı.