Dünyada 30 un üzerinde ülkede uygulanan ve 13 ülkede ise toplu taşıma araçları başta olmakla kamu, öğrenci servisleri, ambulans ve uzun yola giden araçlarda mecburi kılınan alkometre Türkiye’de de uygulanacak.

İçişleri bakanlığıyla yapılacak olan bir protokol sonrası proje kapsamında Rize’de kurulacak fabrika ülke genelinde oluşturulacak olan 200 aşkın şubeye malzeme ve servis desteği verecek.

Bu anlamda pilot bölge olarak seçilen Ardeşen Belediyesinde belirlenen 3 araca Alkolmetre cihazı takıldı.

Rize’nin Ardeşen, Çaykent, Salarha, Trabzon ise Of ve Sürmene Belediyelerinde pilot bölge olarak uygulanacak sistemle ilgili aslen Rizeli olan ve bu projenin uygulanması ve özellikle cihazların imalatı için fabrikanın Rize sınırları içinde kurularak 2500-3000 kişiye istihdam yaratılmasında ön ayak olan Dignita firmanın Ticari Danışmanı Nalan Aktaş ve Dignita Firması CEO’su Özgür Kılıçlı bizzat uygulama yapılacak belediyelerle görüşmek için temaslarda bulunmaya başladı.

Öte yandan; Ardeşen Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Yıldırtan böyle bir uygulamanın Türkiye genelinde yapılacak olması sevindirici. Özellikle okul servislerimiz, uzun yol yapan sürücülerimiz ve kamudaki araçların bu uygulamayla daha güvenli seyir etmesi sağlanacaktır. Öte yandan fabrikanın Rize sınırları içinde olması da ilimiz genelinde istihdamı da arttıracaktır. Bu projenin ilimiz ve ilçemizde hayat bulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim şeklinde konuştu.

Araca monte edilen Alkometre ve yüz tanıma sensor kamerası sürüş güvenliğini en üst düzeye çıkaracak. Araca binen sürücü alkol metreye üflemeden kontağı açsa bile aracı çalıştıramıyor. Araca monte edilen cihaz kontak çevrildiği anda sürücüden bir kez nefes kontrolü istiyor. Sürücü cihazın ses komutuna karşın en az 3 saniye nefes kontrolü için üflemek zorunda. Cihaz sürücüde alkol olmadığını teşhis ettikten sonra aracın kontağını açıyor ve sürücü ancak bu şekilde motoru çalıştırıyor.

İşlem Bununla sınırlı değil.

Araca monte eden yüz tanıma kamerası ilk etapta alkol metreye üfleyen kişinin fotoğrafını çekerek hafızaya kaydediyor ve sürücü yol güzergahında iken 60 dakika sonra oto kontrol için yeniden nefes kontrol için komut veriyor. Sürücü güzergahta ilerlerken motoru stop etmeden cihazın komutlarına yeniden nefesle yanıt veriyor ve alkol olup olmadığı yeniden test edilmiş oluyor.

Alınan bilgiye göre; bu uygulamada özellikle servis araçları başta olmakla birlikte toplu taşımacılık yapan ve kamu araçları ilk dalgada yer alacak.