Feshane Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 2’ncisi düzenlenen Artvin Tanıtım Günleri’nde Artvin’in yöresel yiyeceklerinden enstrümanlarına kadar kültürel özellikleri tanıtılıyor.

Artvin Tanıtım Günleri’nin birbirinden güzel sürprizlere sahne oldu. Unutulmaya yüz tutmuş Anadolu geleneklerinden olan köy düğünlerini de tekrar hatırlatmak amacıyla köy düğünü gerçek bir çift evlendirilerek canlandırıldı. Düğüne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gelinin kardeşine bahşiş verdi ve ardından gelini baba evinden çıkardı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleşen köy düğünü İstanbulluları Artvin’e götürdü. Gelini baba evinden almaya giden Kadir Topbaş sandığın üzerine oturarak bahşiş isteyen gelinin erkek kardeşine pazarlık sonucu bahşişini verdi. Ardından geline hediyesini takdim eden Topbaş, gelini baba evinden çıkardı.
Yıllardır süre gelen bir geleneği günümüzde yaşatıyor olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Emekli Öğretmen Zeki Şarkoğlu, Artvin düğününe dair şu bilgileri verdi: “Biz bugün Artvin düğününü canlandırıyoruz. Geleneksel Artvin Düğünü’ne göre, gelin babasının evinden damat ve ailesi tarafından alınır. Erkek tarafından gelen yenge gelini çıkarır. Çeyiz de beraberinde gelinin evine götürülmek üzere alınır. Gelin alma töreninde bir kız tarafından bir de erkek tarafından iki yenge olur. Erkek tarafından olan yenge gelini alıp çıkarır, kız tarafından olan yenge ise onu takip eder. Gelin burada ata bindirilir. 3 at arka arkaya dizilir. Öndeki ata gelini baba evinden çıkarmayı temsilen erkek tarafından olan yenge biner. Ortadaki ata gelin biner. En sonda yer alan ata ise kız tarafından olan yenge biner. Erkek evine getirilen gelinle beraber misafirlere balkondan fındık, fıstık, şeker ve para atılır. Daha sonra damat gelini attan indirerek eve çıkarır. Bir de gelin çıkarılırken sandığa gelinin kardeşi oturur ve bahşiş ister. Kapıyı açarken de bahşiş istenir daha sonra düğün devam eder. Bizde eskiden düğünler 3 gün sürerdi. Bugün burada yaşatılması çok güzel.”

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Artvin Tanıtım Günleri’nde Artvin Valiliği, Artvin vakıfları, federasyonları ve derneklerinin iş birliği ile İstanbul’a taşınan Artvin kültür ürünlerine her kesimden insan ilgi gösteriyor. 19 Nisan’a kadar ziyaretçilere açık olan Artvin Tanıtım Günleri’nde kentin kültürel özellikleri tanıtılıyor. Artvin’in geçmişinden beri verimli ama sınırlı topraklara sahip olduğu için kendi kendine yetemeyen bir ekonomisi olduğunu ifade eden Artvin Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Bozkurt, Artvin’in genellikle kapalı kır ekonomisi üzerine şekillendiği için pazarla ilişkisinin zayıf olduğunu, bu nedenle Artvin halkının eğitime yöneldiğini söyledi. Artvin’in Türkiye için yüksek dayanışma konusunda bir model olduğunun altını çizen Bozkurt, “Artvin’in Türkiye için model olma özelliği vardır. Bu yönü yeterince değerlendirilmiyor. Çünkü Türkiye’de etnik sorunların çok kışkırtılan sorunlar olmasına karşın Artvin hiçbir kışkırtmanın başaramadığı yüksek bir dayanışma ve hemen her etnik kökenin bir diğerine empati kurduğu bir düzen vardır. Bu düzen zannediyorum Türkiye’de şu anda bir tek Artvin’de var. Antakya bu konuda iyi bir örnekti. Ama ne yazık ki şu anda başka sebeplere bağlı olarak o etnik durum başka bir hal aldı. Artvin örneği bütün Türkiye için rol model olarak düşünülmeli. Eğitime gösterdiği ilgi açısından da böyle düşünülmeli” dedi.

Erzurum’a ait olduğu bilinen cağ kebabının aslında Artvin’in Ardanuç ilçesinden çıktığını dile getiren İstanbul-Artvin Dernekleri Federasyon Başkanı Sinan Temiz, cağ kebabının orijinal adının ‘eşkıya kebabı’ olduğunu ve aslında Artvin’in Ardanuç yöresine ait olduğunu söyledi.

ARTVİN GÜNLERİ’NDE ATABARI REKORU KIRILDI

Artvin Tanıtım Günleri’nin üçüncü gününde, Atabarı rekoru kırıldı. Artvin Valisi Kemal Cirit ve Artvin Tanıtım Günleri yürütme kurulu üyeleri başta olmak üzere çok sayıda Artvinli Atabarı oyununa ilgi gösterdi. Daha önce Artvin’de gerçekleştirilen Atabarı Rekor Denemesi, Feshane’de gerçekleştirildi. Geleneksel Artvin Köy Düğünü’nde ve Atabarı Rekor Denemesi’nde FLYCAM çekimi ile havadan görüntü alındı ve canlı yayın ekiplerine verildi.


Atabarı denemesinin çok başarılı olduğunu belirten Doğru Yol Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kemal Abdullahoğlu, "Feshane'deki tanıtım günlerinin hepsi birbirinden güzel ama Artvin bir başka güzel. Gerçekten çok etkilendim. Artvin, Türkiye'de maalesef fazla bilinmiyor. Yemyeşil bozulmamış doğasıyla çok güzel bir şehir. Artvin'in yöresel yemeklerinden kültürü ve folklorüne kadar her şeyi burada görüyoruz. Gönül ister ki, İstanbul ve Türkiye Artvin'i daha çok tanısın. Çünkü Artvin, 81 ilimiz içerisinde en az bozulmuş ve belki de hiç bozulmamış dünyalar güzeli bir şehir. 17 milyon İstanbullu, tüm özellikleriyle Artvin'i burada tanıyor. Atabarı denemesi de son derece başarılıydı. Bir şehir ancak bu kadar güzel tanıtılabilir" ifadelerini kullandı.  Artvin Tanıtım Günleri, bugün sona eriyor.