DSİ Artvin'de yaptığı yatırımlarla Türkiye’ye içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya ve enerji üretimine destek olmaya devam ediyor.
Artvin'deki DSİ yatırımları ile ilgili açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu “DSİ Genel Müdürlüğü olarak Artvin’de ülkemizin en hızlı akan nehri olan Çoruh Nehri'ne altın gerdanlıkları takmak bize nasip oldu. 2005 yılında hizmete aldığımız Muratlı Barajı ve HES, 2007 yılında hizmete aldığımız Borçka Barajı ve HES ve son olarak 2012 yılında hizmete aldığımız Deriner Barajı ve HES ülkemizin gurur duyduğu projeler arasına girmiştir. Ülkemizin gurur duyduğu projelerden biri olan Deriner Barajı tam bir mühendislik harikasıdır. 249 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı unvanını taşımaktadır. Ayrıca sınıfında dünyada 6. yüksek barajdır. Barajın kurulu gücü 670 MW, yıllık enerji üretimi ise 2,11 milyar kilowatt saat’tir. Üretilecek bu enerji Türkiye’de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 2,5’ine ve Çoruh Havzası'ndaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14’üne denk gelmektedir. Deriner Barajı’nda 30 Kasım 2017 tarihine kadar toplam 6,6 milyar kilowatt saat enerji üretilmiş olup, karşılığında 1,517 milyar TL milli ekonomiye katkıda bulunmuştur. Muratlı ve Borçka Barajları'nı inşa ettik. Yıllık 444 milyon kilowatt saat enerji üretim kapasitesi olan Muratlı Barajı ile yıllık 1 milyar 39 milyon kilowatt saat enerji üretecek. Bu iki barajda 30 Kasım 2017 tarihine kadar toplam 13,75 milyar kilowatt saat enerji üreterek, milli ekonomiye 3 milyar 162 milyon TL destek sağladık” dedi.

"Dünyanın en yüksek barajı Yusufeli'ndeki yükseliyor"
275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı unvanına aday olan Yusufeli Barajı’nın inşaatının devam ettiğini belirten Genel Müdür Acu “Baraj, Çin’de bulunan barajlardan sonra kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3. barajı olacaktır. Yıllık 1 milyar 888 milyon kiloWatt saat enerji üretecektir. Milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacaktır. Artvin’de inşa edilen ve edilmekte olan barajlarda Artvin’li vatandaşlarımız istihdam edilmektedir. Projelerde özellikle bölge insanının istihdam edilmesi noktasında azami gayret gösterilmektedir. Ayrıca toplum refahını artırmayı hedefleyen Çoruh Projeleri kapsamında yapılan Çoruh Park Projesi sosyal kalkınmaya önem vermiş bir projedir. Artvin halkının sosyal ihtiyaçlarını gidermesi açısından proje büyük önem arz etmektedir. DSİ Çoruh Projeleri içerisinde yer alan yol ve baraj çalışmaları neticesi, yeni yapılan yol şevlerinde erozyona karşı koruma ve rekreasyonel düzenleme maksadıyla Artvin şehir girişinde Çoruh Parkı inşa ettik ve geçtiğimiz yıl açılışını gerçekleştirdik” diye konuştu.

"Artvin'in hırçın derelerini ıslah ediyoruz"
“Artvin için taşkın koruma tesislerinin önemini biliyoruz" diyen Acu, şunları söyledi:
"Bu kapsamda Artvin ve ilçelerinde toplam 61 derenin ıslahını tamamladık. Böylece Artvin Şehir Merkezi, 98 meskûn mahal ve 2.969 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. 2017 yılında 19 adet dere ıslah projesinde inşa çalışmaları devam etmekte olup, 64 dere ıslahı için de plan ve proje hazırlamalarımız devam ediyor. . Diğer taraftan Artvin İlimizin içmesuyunu kökten çözecek içmesuyu isale hattı ve arıtma tesisi, inşaatında çalışmalar devam ediyor. İsale hattının uzunluğu 33 km olup, proje ile Artvin İlinin 2050 yılı hedef nüfusu olan 53.000 kişinin içmesuyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Arıtma tesisinde günde 22.000 m³ içmesuyu arıtılarak sağlıklı suyun vatandaşımıza ulaşmasını sağlayacağız.”