Trabzon Valisi Yücel Yavuz, iş adamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Artvin Cerrattepe’deki maden projesiyle ilgili olarak “Türkiye’de üretimin artırmanın önündeki tüm engellerin kafasını koparacağız bu kadar açık ve net” dedi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise ''Gelsin önce benim kafamı koparsın” cevabını verdi.

"BAŞIMIZDA BİR BELA VAR"
Artvin konuşulunca Cerattepe konuşulur. Artvin'in şu andaki en büyük sorunu Cerattepe değerli milletvekilleri. Bakın, şu anda, televizyonları başında Artvinliler de burayı dinliyorlar.
Başımızda bir bela var, Cerattepe belası var, kurtaramıyoruz. Bakın, yirmi beş yıldır mahkeme kararlarıyla mücadele ediyoruz. Mahkeme kararlarına herkes uyuyor devlet uymuyor. "Devlet" demeyeyim, Hükûmet uymuyor. Daha önce alınmış olan -daha iki yıl evvey alınmış olan- bir mahkeme kararı var. Lehimizde mahkeme kararı verildi. Rize İdare Mahkemesinin vermiş olduğu karar mahkeme kararı değildir, o kararı tanımıyoruz, açıkça buradan, Parlamentodan bütün Türkiye'ye ilan ediyorum değerli arkadaşlarım. 

"VALİLİK KARARI BİLİYORDU"
Yirmi beş yıl avukatlık yaptım. Bir ağır ceza duruşmasında eğer birini tutuklayacaksanız önce polisi çağırırsınız karardan evvel, dersiniz ki: "Aman bir infial oluşmasın diye..." Artvin Valiliği, Rize Valiliği, Trabzon Valiliği gerçekten olağanüstü hâl ilan etti çünkü bu kararı idare biliyordu, bu kararı veren hâkimin nasıl karar vereceklerini biliyorlardı.

VALİ: KAFASININ KOPARTIRDIM
Artvin'de Artvinli ile jandarmayı, polisi karşı karşıya getirdi. Rize Valisini aradım, "Sayın Vali..." dedim, "...bakın, 08 plakaları ayırt ediyorlar." Polise söyledim yolda, "08'i gördüğünüz zaman, doğum yerinde Artvin yazan birini gördüğünüz zaman GBT sorgulaması yapmayın. Artvinlilerin cumhuriyetle, milletle, devletle problemi yoktur." diye. Ama öyle bir talimat verilmiş ki, konvoyda 08 plakaları durduruyorlar ve onların içinden Artvin arabalarını ayırt ederek kimlik soruyorlardı. Bunu kabul etmek mümkün değil. Sayın Rize Valisi'ne söyledim, "Hangi yetkiyle Artvinlileri duruşmaya almıyorsun?" dedim, "Ben sadece tarafları alırım." dedi. Benim bildiğim -ben yirmi beş yıl avukatlık yaptım- tarafların dışında, dava eğer aleniyse, bir gizlilik kararı verilmemişse herkes duruşmaya alınır. Ama, gördüğüm kadarıyla, Rize Valisi sarayın valisi olduğu için ne yazık ki bu şekilde bir tasarrufta bulundu.

Ona alışan, onun yanında bir de Trabzon Valisi var. Trabzon Valisine de buradan sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum. Beyefendi lütfetmiş, demiş ki: "Madene karşı çıkanların kafasını kopartırım." O zannediyor ki ben Fransız Devrimi'nde Bastille Hapishanesi'nde giyotin cellatlığı yapıyorum. Kimin kafasını kopartacaksa Sayın Vali önce benden başlasın bakalım gücü yetiyor mu? Trabzon Valisine de buradan saygılarımı gönderiyorum.