Adana’da 2 günde 1’i kadın 5 kişi, DSİ’ye ait sulama kanalı ve gölde boğularak hayatını kaybetti.
Yaz aylarının yaklaşılmasıyla birlikte Adana’nın kavurucu ve bunaltıcı sıcakları da etkisini gösteremeye başladı. Aşırı sıcaklarda Adana’nın en büyük problemi ise şehrin içinden geçen DSİ’ye ait sulama kanallarına ve Seyhan Baraj Gölü’ne serinlemek için giren çocuklar oluyor.
Adana’da 17-18 Mayıs 2015 tarihleri arasında 4 kişi sulama kanalı ve göle serinlemek için girip boğulurken 1 kadın da kanalda ölü bulundu.
Bunun yanı sıra bu iki günde yaklaşık 15 kişi boğulma tehlikesi atlattı. İlk boğulma olayı Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi’nde 17 Mayıs 2015 tarihinde meydana geldi. Suriye’den savaştan kaçarak Adana’ya gelen Ali ailesinden Muhammet Ali (18) serinlemek için girdiği kanalda boğulma tehlikesi atlatınca kuzeni Basil Ali (17) onu kurtarmak için elini uzattı ancak Muhammet Ali kuzenini de kanala düşürünce ikisi birlikte boğularak hayatını kaybetti. Aynı gün Çukurova ilçesinde yine Suriyeli Fatma Babul isimli bir kadının sulama kanalında cesedi bulundu. 18 Mayıs 2015 günü ise Seyhan ilçesine bağlı Sarıhamzalı Mahallesi’nde Ferdi Şahin (17) ile Bekir Mendes (14) isimli iki arkadaş yine serinlemek için sulama kanalına girdi. Ancak su çok akıntılı olduğu için birden iki arkadaş da boğulma tehlikesi geçirdi. Bekir Mendes çevredeki vatandaşlar tarafından sudan çıkartıldı. Ancak Ferdi Şahin su da akıntıya kapılarak kayboldu. Sonra olay yerine gelen su altı ekipleri Şahin’i arama çalışması başlattı. Bu arada Şahin’in yakınları kanal kenarındaki demir parmaklıkları sarılarak umutlu haberi bekledi. Ancak su altı ekibi 10 kilometre uzaklıkta kanalın içinde Şahin’in cansız bedenini buldu. Yine 18 Mayıs 2015 günü bu kez 3 arkadaş Seyhan Baraj Gölü’ne serinlemek için girdi. Arkadaşlar gölün ortasındaki Sevgi Adası’na yüzerek gitmek istedi. İki arkadaş açılıp giderken 18 yaşındaki lise öğrencisi Veli Sarsal arkada kaldı. Gidemeyeceğini anlayan Sarsal geri kıyıya döndü ancak kıyaya da gelemedi. Sarsal "boğuluyorum" diyerek bağırdı ancak arkadaşları şaka yaptığını zannederek devam etti. Bu arada Sarsal suya battı. Bu durumu gören çevredeki vatandaşlar göle atlayıp Sarsal’ı 5 dakika sonra çıkardı. Sarsal hastaneye kaldırıldı ancak o da 2 saat sonra hayatını kaybetti.
2 günde 5 kişi boğularak hayatını kaybederken 2 günde 15 kişi de boğulma tehlikesi atlatıp son anda kurtarıldı. 2015 yılında toplamda ise 10 kişinin boğularak hayatını kaybettiği 25 kişinin ise boğulma tehlikesi geçirdiği öğrenildi.
"BİZE BİR ŞEY OLMAZ"
Özellikle sulama kanallarında sıcakların bastırmasıyla birlikte başlayan boğulmalara rağmen çocuklar korkmadan kanalda yüzmeye devam ediyor. DSİ’nin "Kanalda yüzme tehlikeli ve yasaktır" uyarısına ve kanaların etrafını demir bariyerlerle çevirmesine rağmen çocuklar korkusuzca yüzmeye devam ediyor. Bu çocuklardan biri de 14 yaşındaki Savaş Doğan. Doğan, bu kadar boğulan olmasına rağmen korkmadığını belirterek, "Onlar yüzmeyi bilmiyor o yüzden boğulmuştur. Bize bir şey olmaz. Ben sürekli burada yüzüyorum" dedi.