Tunceli’nin Pertek İlçe eski Belediye Başkanı avukat Kenan Çetin hakkında bir örgüt mensubunun cenazesinde saf tuttuğu ve atılan sloganlara alkışla destek verdiği iddiasıyla terör örgütü propagandası yapmaktan Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Tunceli’de 2012 tarihinde merkeze bağlı Rabat köyünde çıkan çatışmada 7 PKK’lı öldürülmüş, öldürülen PKK mensuplarından İsa Cihat kod adlı Cihan Tarkan için Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Yardımlaşma Derneği Cemevi’nde cenaze töreni düzenlenmişti. Cenazeye katılan Tunceli’nin Pertek ilçesinde bir önceki dönem belediye başkanlığı yapan avukat Kenan Çetin hakkında, Malatya Özel Yetkili Mahkemesi Savcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Özel yetkili mahkemelerin kapanmasının ardından dava, önümüzdeki günlerde Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak.
Dava kapsamında Cumhuriyet Savcısı Nuri Kutlu tarafından Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulmak üzere hazırlanan iddianamede avukat Kenan Çetin’in öldürülen PKK mensubunun cenazesinde sarı, yeşil ve kırmızı renklerle bezenmiş tabutun arkasında saf tuttuğu, örgüt mensubunu övücü şekilde atılan slogana alkışla destek verdiği iddia edilerek, şüphelinin terör örgütü propagandası yapmaktan 1 ile 3 yıl arasında cezayla cezalandırılması talep edildi.
HAKKINDA DAVA AÇILAN AVUKAT DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ
Hakkında açılan soruşturmaya tepki gösteren avukat Kenan Çetin, "Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada örgüt propagandası yapmaktan yargılanacağız. Alevi inancına göre cemevinde bir tören yapılıyor. Ben de köyümden evli olan bir arkadaşımın yakını olan örgüt mensubunun cenazesine katılıp acısını paylaştığım için örgüt propagandasıyla karşılaşmam hukuk adına bir garabettir. Daha önce de benzeri durumlarda cenazelere katıldığımız için hakkımızda açılan soruşturmalarda kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar verilmişti. Ancak bu davada örgüt propagandasından dava açılması hukuk mantığına, uluslararası normlara, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına, toplantı ve gösteri yürüyüş yasasına aykırıdır" dedi.
Bir inanç merkezinde cenazeye olan yakınlıklarının yazılıp çizilmesi, fotoğraflanmanın idari ve adli anlamda bir garabet olduğunu dile getiren Çetin, bunu dönemin valisiyle de paylaştıklarını söyledi.
Avukat Kenan Çetin dışında dört kişinin daha yargılandığı dava, 15 Nisan’da görülmeye başlanacak.
Duruşmaya Tunceli ve Elazığ Barosu’ndan çok sayıda avukatın katılması bekleniyor.