17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında “Milletin a.. sına koyacağız’’ biçiminde ses kayıtları internete düşen Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’in Mardin’de yaptığı Ilısu Barajı ve HES inşaatı, terör örgütü PKK’nın tehditleri sonucu durdu. PKK’nın silahlı gücü HPG Botan Komutanlığı’nın tehditi nedeniyle can güvenliğinden endişe eden çalışanlar şantiyeyi terk etti.

 

SADECE BEKÇİ KALDI

 

PKK, baraj çalışanlarına tek tek isimlerini de yazarak “Önder Apo’nun uyarısına dikkat ederek çalışmayı bırakın” diye mektup gönderdi. Bu arada iş kamyonları da kundaklandı, enerji nakil hatları da bombalanarak kullanılamaz hale geldi. Baraj şantiyesinde bekçi dışında kimsenin kalmadı.

 

ÖZERKLİK SÖZÜ VERİLDİ

 

Şantiye çalışanları PKK’nın kendilerine gönderdiği tehdit mektubunu MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural’a göndererek yardım istedi. Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın geçtiğimiz günlerde Ankara’da gizli bir toplantı yaptığını iddia eden Vural, “Hükümet PKK’ya özerklik sözü verdi. Doğu-güneydoğuda otorite onlar olacak. ‘Zaten mevcut yatırımlar PKK’ya devredilecek boşa masraf olmasın’ denilerek devlet kılını kıpırdatmıyor” dedi.

 

HPG TEHDİT MEKTUBU

 

Sözde HPG Botan Eyaleti Kerboran Bölge Komutanlığı’nca isimleri tek tek sıralanan şantiye çalışanlarına gönderilen mektupta şöyle denildi:

 

“Ilısu Barajı için daha önce bildiri dağıtmıştık. Takip ettiğimiz kadarıyla dikkat edilmiyor. Bundan sonra çalışan herkesin can güvenliği ve mal güvenliği tehlikeye girecektir. Çalışanlar ile tüm mühendisler bizim esas hedeflerimiz olacaktır. Bundan sonra bu şahısların canı tehlikededir. Herkes hassasiyet içerisinde Önder Apo’nun uyarısına dikkat ederek, çalışmayı bırakmalıdır. Bundan sonra gelişecek olan saldırılarımızın sorumluluğunu alıyoruz. Baraj için çalışan tüm şahıs, araç ve malzemeler bizim esas hedefimizdir. Ayrıca, tüm halkımız barajda çalışan bu insanlara karşı irtibatını kesmeli ve onlara karşı tavır içinde olmalıdır”

 

PKK BÖYLE İSTEDİ

 

Mektunun bir kopyasının gönderildiği MHP’li Oktay Vural, bölgedeki devlet yatırımlarının PKK’nın istekleri doğrultusunda durdurulduğunu savundu. SÖZCÜ’ye konuşan Vural, “Çözüm dedikleri çözülme süreci başladıktan sonra bölgedeki yatırımlar tamamen durma aşamasına geldi” dedi ve şunları söyledi:

 

“İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporlarda, kamu yatırımlarının, ihalelerin bile YPG’nin istediği kişilere dağıtıldığına ilişkin bilgiler var. Bu konu gizli toplantıda dile getirildi. Süreç sekteye uğrar denilerek ‘müdahale etmeyin’ emri verildi. Hükümet ‘burada siyasi çözüm olacak, buralar onlara terk edilecek’ diyerek işlerin durmasına göz yumdu. Milyar dolarlık Ilısu Barajı projesine sahip çıkan kimse yok. Baraj ilerlemiyor.

 

BAŞBAKAN YALAN SÖYLÜYOR

 

Başbakan Davutoğlu’nun grup toplantısında Ilısu Barajı’nı bitireceklerini açıklamasını da hatırlatan Vural, “Başbakan sıkılmadan yalan söylüyor. Çalışan kimse yok, inşaat nasıl bitecek?” diye sordu. Hükümetin bölgedeki yatırımları artık boşa masraf yapmayalım diye devam ettirmediğini iddia etti.

Kaynak : SÖZCÜ