Darbe girişiminin hareket merkezi olarak adlandırılan Harp Akademileri Komutanlığında görevli generallere ilişkin hazırlanan iddianamede, komutanlık içinde darbe girişimi öncesi ve sonrası yapılan gizli toplantıların görüntüleri de yer aldı.

15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul’daki harekat merkezi olarak adlandırılan Harp Akademileri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 116 rütbeli asker hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. Tamamı rütbeli askerden oluşan şüphelilerin darbe girişimi öncesi ve darbenin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Komutanlık içindeki Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğünde yaptıkları gizli toplantıların görüntüleri dikkat çekti.

Binadaki kamera kayıtlarından elde edilen görüntü tespitlerinde darbe girişimi öncesi hazırlık toplantısı yapıldığı, belirli bir süre sonra toplantıya katılan şüphelilerin binadan çıktıkları ve kapıları kilitledikleri görülüyor. Şüphelilerin darbe kalkışmasını başarılı kılmak için görevlendirme listeleriyle çıktıkları anların da yer aldığı görüntülerde, bir şüphelinin ise elinde listenin dışında silahıyla beraber binadan ayrılması dikkat çekiyor. Bina içinde kimsenin olmadığı algısı oluşturmak için ışıkların kapatıldığı, şüphelilerin kapıyı tıklayarak içerideki bir şüpheliye açtırdıkları, girişimin başarısız olması üzerine sabah saatlerinde kapının demirlenerek kilitlendiği görülüyor.

Bir görüntüde darbe karşıtı olan subayların darbeciler tarafından derdest edilip hürriyetlerinden yoksun bırakıldıkları ve derdest edilen subayların kapısında nöbet tutan darbeci askerlerin görüntüleri yer alırken, bir başka görüntüde darbecilerin silahlarıyla bina girişine gelerek mevzi almaları yer alıyor. İddianamede yer alan son görüntüde ise Kara Harp Akademisinde darbecilerin yaptıkları toplantı ve toplantı dışında bir subayın kapıda gözcülük yapması yer alıyor.

(Başak Akbulut/İHA)